Mainos

MTV3:n kysely: Suomalaiset arvostavat EU:n saavutuksia

Suomalaiset antavat tunnustusta EU:n kyvylle hoitaa kansalaisten asioita, selviää MTV3:n teettämästä tutkimuksesta.

Vastaajille lueteltiin lista asioita ja kysyttiin, mitkä niistä Euroopan unioni on hoitanut kansalaisten kannalta hyvin. Monissa EU:ta sivunneissa tutkimuksissa on aiemmin käynyt ilmi se, että suomalaiset suhtautuvat EU:n päätöksentekoon ja toimintatapoihin kriittisemmin kuin EU-maiden kansalaiset keskimäärin.

Tästä huolimatta enemmistö suomalaisista arvostaa monia EU:n saavutuksia.

Yli kolme neljästä antaa tunnustusta yhteiselle rahalle. Enemmän kuin kaksi kolmesta sanoo, että EU on hoitanut hyvin sisämarkkinat eli tavaroiden, pääoman, työvoiman ja palveluiden vapaan liikkuvuuden.

Enemmistö antaa tunnustusta EU:lle myös lisääntyneistä globaaleista vaikutusmahdollisuuksista. Kiitosta saavat muun muassa kriisinhallinta sekä toimet korkotason vakauttamiseksi ja taloustilanteen normalisoimiseksi.

Listalla ei esiinny monia asioita, joihin ei kohdistuisi arvostusta. Mutta EU:n toiminta turvallisuuden lisäämiseksi ei juuri saa kiitosta. Tässä asiassa tunnustusta antaa selvä vähemmistö, 40 prosenttia, kansasta. Enemmistö, joka ei kiittele EU:ta, saattaa ajatella, että EU ei ole onnistunut lisäämään turvallisuutta.

Eurolle tunnustusta

Kokonaisuudessaan tulokset kertovat siitä, minkä EU:n tavoitteiden kansalaiset näkevät toteutuneen ja menneen läpi kivuttomimmin. Tästä näkökulmasta on ymmärrettävää se, että yhteinen raha asettuu listan kärkeen ja turvallisuutta koskevat asiat taas sijoittuvat listan tyvipäähän.

Taloustilanteen muutos heijastuu käsityksiin EU:n toiminnasta. Näkemykset ovat eräiltä osin muuttuneet vuodesta 2007. EU saa nyt neljässä asiassa aiempaa vähemmän kiitosta.

Tuntuvasti aiempaa vähemmän kiitosta annetaan EU:lle toimista taloustilanteen vakauttamiseksi. Aiempaa vähemmän EU saa tunnustusta myös silloin, kun kyse on toimenpiteistä korkotason vakauttamiseksi lainamarkkinoilla, terrorismin vastaisesta toiminnasta sekä ihmisoikeuksien lujittamisesta maailmassa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot