Mainos
Mainos

MTV3:n lukijat: Näin pieleen voi lääkärillä käynti mennä

Käsittämättömiä diagnooseja, tylyä kohtelua ja taudin arvuuttelua - muun muassa tällaisia kokemuksia pieleen menneistä lääkärikäynneistä on MTV3:n uutisten lukijoilla.

Moni meistä tuntee terveyskeskuksen esimerkiksi arvauskeskuksena. Useammallekin MTV3:n lukijalle oli nimittäin tuttua, että diagnosoinnin sijaan lääkäri on arvuutellut tautia itse potilaalta.

- Koska olin sairas, niin odotin saavani lääkäriltä vastauksen mikä minulla on. Sen sijaan lääkäri kysyi minulta, että mahtaako olla sikainfluenssa.

- Menin terveyskeskukseen kurkkukivun vuoksi. Nuori lääkäri kysyi ensimmäisenä minulta: Mitä itse luulet, että mikä sinua vaivaa? En osannut vastata, joten minulta otettiin nielunäyte ja annettiin penisilliiniä mukaan varmuudeksi. Seuraavana päivänä minut vietiin yksityiselle työterveyslääkärille, josta minut passitettiin suoraan TYKS:in poliklinikalle.

Laihduta, allergikko - äläkä ota kuumeessa aurinkoa

Useilla MTV3:n lukijoilla on ollut huonoja kokemuksia myös lääkärien antamista hoito-ohjeista.

- Menin kesällä lääkärin vastaanotolle 39 asteen kuumeessa, hoito-ohjeeksi sain vain että älä sitten mene ottamaan aurinkoa. En saanut mitään lääkkeitä, joten selitystä lausumaan on turha hakea niistä.

Toisilla lääkäreillä tuntuu puolestaan olevan vaikeuksia pidätellä sanomisiaan.

- Tuossa viitisentoista vuotta sitten hakeuduin terveyskeskuslääkärille allergiaoireiden takia. Heti oven avattuani naislääkäri päivitteli: Voi, kun te olette kauhean lihava, teidän pitää heti aloittaa laihduttaminen!!

Joskus lääkäri saattaa myös luiskahtaa sivuraiteille hoitamisen sijaan.

- Terveyskeskuslääkärini oli mies ja kyseli minulta pitkät tovit kuulumisia. Juttelimme niitä näitä, kunnes hän lopulta hoksasi kysäistä: Ai niin, olihan sulla joku vaivakin varmaan?

Onko lääkärillä ongelma?

Jotkut tuumivat myös, että lääkäreiden asenteessa on välillä parantamisen varaa.

- Sanaton viestintä kertoo paljon lääkäristä: ylimielinen ja halveksuva asenne potilasta kohtaan, ei kuunnella mitä potilas omin sanoin kertoo, ei katsota silmiin keskusteltaessa, kiirehditään potilasta ennen aikojaan ulos tutkimushuoneesta. Osa lääkäreistä on selvästi päihdeongelmaisia ja/tai itse psykiatrisen hoidon tarpeessa, eräs MTV3:n lukija toteaa.

Samainen vastaaja muistuttaa kuitenkin, että pääosa lääkäreistä hoitaa työnsä hyvin. Hän toteaa myös, että kehnoa palvelua saaneiden pitää muistaa vaatia parempaa.

- Onneksi kuitenkin suurin osa hoitaa vaativaa työtään erinomaisen hyvin ja heillä on myös asenteet kohdallaan. Itse olen asiallinen, mutta vaativa asiakas ja kohdalleni on osunut melkein aina hyvä lääkäri. Kehnompia kohdatessa olen itse ollut vaativaisempi ja sittenhän asiat ovat jo alkaneetkin sujua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme