Mainos
Mainos

MTV3:n Nokia-nettikysely: "E-Floppi tuli ja pisti Nokian lihoiksi"

– Kaikki Nokian toiminta tulee ennen pitkää katoamaan Suomesta. Mitä järkeä pitää täällä mitään, koska kansallisia intressejä ei Microsoftin johdolla ole ja muualla toiminta on halvempaa.

Tähän varsin pessimistiseen mietelmään kiteytyy monen suomalaisen aatokset Nokian päätöksestä myydä puhelinliiketoimintansa Microsoftille. MTV3 Uutiset selvitteli nettikyselyllä, oliko kuluneen viikon historiallinen uutinen kansalaisten mielestä hyvä vai huono.

Valtaosa kyselyyn vastanneista suhtautuu uutiseen kielteisesti. Melko huonona uutisena yhtiön myyntipäätöstä pitää 26 prosenttia ja erittäin huonona 23 prosenttia vastanneista.

Vain kuusi prosenttia verkkopaneelin vastaajista on sitä mieltä, että uutinen on erittäin hyvä.

Viidennes kyselyyn vastanneista näkee asian neutraalina: "Ei hyvä, eikä huono uutinen", vastasi siis tasan 20 prosenttia vastaajista.

"Osaavat tekijät kortistoon"

Nokian myyntipäätöksen huonoksi arvottavat ovat vakuuttuneita, ettei yhtiön työpaikkoja Suomesta enää tulevaisuudessa löydy.

– Ei tarvitse olla kummoinenkaan kristallipallo, kun näkee mitä näille tuleville MS:n Suomen työntekijöille käy. Siinä lähtee suuri määrä osaavaa tekijää kortistoon.

– Hetken päästä nykyiset työntekijät Suomessa on irtisanottu ja tuotanto siirretty johonkin halvempaan maahan eli työttömyys lisääntyy ja valtion verotulot laskevat.

– Aina kun jotain kotimaista dumpataan ulkomaalaisomistukseen, se on huono uutinen.

Varsin moni nettikyselyyn osallistuneista on sitä mieltä, että Nokian johto on töpeksinyt pahemman kerran:

– Kuvastaa johdon täydellistä kyvyttömyyttä johtaa yritystä, jolla on ollut potentiaalia. Ainut, jossa on onnistuttu johdon toimesta, on rahastus ja potkujen anto.

– Antaa maailmalle negatiivisen kuvan suomalaisesta yrittäjyydestä.

Kriitiikkiä saa erityisesti Nokiaa vajaat kolme vuotta luotsannut kanadalaisjohtaja Stephen Elop.

– E-Floppi tuli ja pisti Nokian lihoiksi.

– Elop oli Troijan hevonen. Hän on alusta asti unohtanut Nokian edun ja pelannut Microsoftin piikkiin.

"On muutakin kuin Nokia"

Nokian myyntipäätöksen ilolla vastaanottaneet ovat helpottuneita, että yhtiön tappiollisesta puhelinbisneksestä päästiin viimein eroon.

– Näin me saatiin hieman pelivaraa, jonka voimme ottaa tulevaisuutta ajatellen. Pedata uusia menestystarinoita, joilla kansantalous lähtisi taas reippaaseen nousuun."

– Amerikkalaiset omistivat jo muutenkin suuren osan ko. toiminnasta, joten oli vain ajan kysymys kun se ostetaan kokonaan. Nyt Nokialla on mahdollisuus panostaa muuhun toimintaan kannattamattoman puhelintoiminnan sijaan.

– Kaatuva Nokia ei jää enää suomalaisten käsiin.

Moni vastaaja myös muistutti, että Nokian merkitys Suomen kansataloudelle on pienentynyt ratkaisevasti viime vuosien aikana:

– Suomen ja suomalaisten on hyvä jo huomata että ympärillä on muutakin liiketoimintaa, kuin vain "pyhä" kännykkäteollisuus.

– Ehkä tämä pakottaa suomalaiset ajattelemaan myös muuta kuin Nokiaa ja toivottavasti pakon edessä syntyy uusia upeita innovaatioita, joita voidaan viedä maailmalle.

Tutkimus tehtiin 3.9. – 6.9 välisenä aikana. Siihen vastasi 1 787 henkilöä. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3% suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme