Mainos
Mainos

MTV3 Uutisten katugallup: Tätä mieltä suomalaiset ovat Yle-verosta

Ylen tv-maksujärjestelmään suunnitellaan uudistusta. Hallitus kaavailee tv-maksun sijaan Yle-veroa. Tarkoituksena on, että rahoitus hoidetaan verotuksen yhteydessä maksettavalla maksulla. Maksu on 50–140 euroa, ja se riippuu tuloista. Nykyinen tv-maksu on noin 250 euroa kotitaloudelta.

MTV3 Uutiset kävi kysymässä ihmisten mielipiteitä uudesta esityksestä. Esitys sai Helsingin kaduilla liikkuneilta kansalaisilta varovaisen myönteisen vastaanoton.

– Mielestäni progressiivisesti menevä maksu on oikeudenmukainen. Työttömille se olisi ilmainen. Esitys kohtelisi myös opiskelijoita ja vanhuksia oikeudenmukaisemmin, pohtii Riikka Elo.

– Hyvätuloisille palkansaajille korotus ei olisi hirveän paljon enemmän kuin mitä se on nykyisin, vain noin kymmenen prosenttia. Helpotus sen sijaan olisi merkittävä niille, joille se tulee halvemmaksi.

Verotuksen kannalla oli myös perheensä kanssa päivää viettävä Kimmo Töyrylä sekä yksin liikkeellä oleva eläkeläinen Ritva Taskula.

– Mielestäni tällainen vero olisi ehkä parempi. Uskon, että se toimisi paremmin kuin nykyinen tv-maksu. Nykyinen maksu kun jää aika monelta maksamatta. Jos kerran telkkaria katsot, niin kyllähän siitä pitää vähän maksaa. Se on kuitenkin yleishyödyllistä, Töyrylä sanoo.

–Esitys vaikuttaa hyvältä. Se on tasapuolisempi. Minä tykkään, kertoo Taskula.

Lisää varoja Ylen toimintaan

Maksujärjestelmäuudistus herätti myös ristiriitaisia tuntoja.

– Kyllä sillä varmasti saadaan enemmän rahoja ylen toimintaa varten. Itse olen yksineläjä ja on mielestäni kohtuutonta pyytää yhdeltä ihmiseltä sama summa kuin mitä pyydetään kotitaloudelta. Perheissä on useampia katsojia. Tässä mielessä esitys on reilumpi, sanoo Teemu Koskiniemi.

– Toisaalta en ymmärrä miksi koko tv-maksua pitää ylipäätänsä periä. Yle voisi ottaa mainokset tai jonkin muun tavan hankkia varansa niin kuin muutkin tv kanavat.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan uudesta esityksestä pitäneet. Kampin kauppakeskuksessa yhdessä liikkuvat ystävykset olivat yhtä mieltä uudistuksen tarpeettomuudesta..

– Maksu ei pitäisi mennä palkan mukaan, vaan sen pitäisi olla kaikille sama, miettii Hanna Lehtola.

– Meillä on täällä tasa-arvo, niin myös tv-maksun pitäisi sen mukaan mennä, jatkaa Henna Huhtiranta.

Mitä ajatuksia tv-maksun uudistus sinussa herättää? Kerro mielipiteesi Facebookissa:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme