Mainos
Mainos

Muinaismuistot piilossa metsissä

Metsätyöt eivät saa vahingoittaa muinaisjäännöksiä. Tähän periaatteeseen pyritään nyt Museoviraston ja Tapion yhteisillä ohjeilla, jotka valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Museovirasto ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio viimeistelevät ohjeita muinaisjäännösten suojelemiseksi metsätöiden yhteydessä. Opas valmistuu vuoden loppuun mennessä ja sitä jaetaan metsäalan ammattilaisille ja sellaisille maanomistajille, joiden mailla on muinaisjäännöksiä.

-Hakkuu on yleensä muinaisjäännöksille hyväksi, sillä kohde saadaan näkyviin ja sen säilyttäminen on jatkossa helpompaa, toteaa metsänhoitaja Airi Matila Tapiosta. Puiden juuret vahingoittavat muinaisjäännösten rakenteita ja tuulenkaato saattaa kangeta maasta jopa kokonaisen hautaröykkiön. Puiden runkoja, oksia ja latvuksia ei saa kaataa kohteiden päälle. Muinaisjäännösten yli ei saa myöskään ajaa, vaikka maa olisi roudassa tai lumen peitossa.

Eniten vahinkoja sattuu maanmuokkauksen yhteydessä, joten varminta on noudattaa rajaa, joka on sovittu arkeologin kanssa. Myös puunkantojen poistaminen on tuhoisaa muinaisjäännöksille. Muinaismuistolaki suojelee kaikki kiinteät muinaisjäännökset ilman erillistä viranomaispäätöstä. Suomesta on löydetty vajaat 17000 kiinteää esihistoriallisen ajan muinaisjäännöstä. Historiallisen ajan muinaisjäännösten määrää on vaikea arvioida. Suurin osa muinaisjäännöksistä sijaitsee metsissä.

Yhteys museoon tai metsäammattilaiseen

Tyypillisiä muinaisjäänteitä ovat hautaröykkiöt, kalmistot, vanhat asuinpaikat ja kulkuteiden pohjat. Myös esimerkiksi viime vuosisadan sotahistorialliset kohteet, kuten juoksuhaudat, ovat merkittäviä jäänteitä.

-Vuosittain löydetään ainakin sata ennestään tuntematonta kohdetta, kertoo museoviraston pääjohtaja Paula Purhonen. Jos metsänomistaja arvelee löytäneensä mailtaan muinaisjäännöksen, hänen tulee ottaa yhteyttä oman alueen maakuntamuseoon tai museovirastoon. Asiassa voi kääntyä myös metsänhoitoyhdistyksen tai metsäkeskuksen puoleen.

Länsi-Suomen metsänomistajien liiton metsänhoitoyhdistykset ovat hankkineet ensimmäisenä maassa käyttöönsä museoviraston muinaisjäännösrekisterin, jossa on tiedot kaikista tunnetuista kohteista. Alueen yli 4000:ää kohdetta voidaan tarkastella nyt metsänhoitoyhdistysten suunnittelukartoissa, mikä helpottaa maanmuokkauksen, ojituksen ja tienrakentamisen suunnittelua. Airi Matilan mukaan rekisteritiedot tulevat vuoden loppuun mennessä kaikkiin metsäkeskuksiin. Lisäksi ensi vuoden alussa museoviraston www-sivuille tulee muinaisjäännösten luettelo, jossa ei kuitenkaan ole kaikkia tietoja kohteista.

Hoitotuki suunnitteilla

Pääjohtaja Purhosen mukaan museovirasto suunnittelee vuoden 2005 budjettiinsa esitystä, jonka mukaan maanomistaja voisi saada korvausta maillaan sijaitsevan muinaisjäännöksen hoitamisesta. Hänen mukaansa Ruotsissa on jo vastaava tukijärjestelmä. -Kaavailtu tuki olisi korvaus nimenomaan kohteen hoitamisesta, eikä esimerkiksi muinaisjäännöksen aiheuttamasta ansionmenetyksestä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme