Mainos
Mainos

Muistiongelmiin törmätään jo työikäisillä – Lorenz Backman: Stressi nostaa oireet pintaan

Tänään vietetään Maailman Alzheimer-päivää. Suomessa on arviolta 170 000 muistisairasta ihmistä. Yleisin muistisairaus on Alzheimerin tauti.

Suomessa on noin 7000 ihmistä, jotka sairastuvat jo työikäisinä johonkin muistisairauteen. Riski muistisairaudesta kasvaa kuitenkin ikääntyessä.

Huomenta Suomessa vierailleen dosentti Ulla Eloniemi-Sulkavan mukaan muistiongelmiin törmätään työikäisillä usein burnoutin tai stressin yhteydessä.

Eloniemi-Sulkavan mukaan suurin ongelma muistisairaiden hoitamisessa on heidän "toiseuttamisensa".

– Heitä pitäisi ennen kaikkea ajatella ihan tavallisina ihmisinä. Heitä hoidetaan usein vähän liian holhoten ja määräten, eivätkä he saa säilyttää normaalia ihmisarvoaan.

Muistiongelmat korostuvat stressaavina aikoina

Juontajana tunnettu Lorenz Backman on Pelasta muistisairas-yhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys auttaa muistisairaita ja heidän omaisiaan esimerkiksi tukemalla ja neuvomalla sekä tekemällä heidän kanssaan yhdessä erilaisia asioita.

Backman pyydettiin alun perin yhdistyksen vapaaehtoistyöhön mukaan. Hänellä on myös omakohtaista kokemusta muistiongelmista.

– Minulle on jäänyt loppuunpalamisen ja burnouttien seurauksena muistiongelmia, jotka nousevat varsinkin stressiaikoina pintaan. Se on aika huomattavaa.

– Koin asian läheiseksi itselleni ja lähdin mukaan. Pelkkä auttaminen ja läsnäolo on tullut minulle tärkeäksi, Backman kertoo.

Backmanin mukaan muistisairaat jäävät usein hyvin yksin ja heiltä katoaa sosiaalinen verkosto.

– Ihmisten ennakkoluulot vaikuttavat yksin jäämiseen. 

Muistisairauksiin ei ole parantavaa hoitoa, vaikka lääkkeet ovatkin kehittyneet.

– Toimintakyvyn säilymistä pidentävää lääkehoitoa on tarjolla. Pelkällä lääkehoidolla ei kuitenkaan näitä ihmisiä hoideta. Ihmisten hoitaminen pitäisi olla hyvin kokonaisvaltaista, Eloniemi-Sulkava kertoo.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot