Mainos
Mainos

Muistisairaudet uusi kansantauti

Noin neljännesmiljoona suomalaista kärsii eri asteisista muistioireista. Pääosa oireista on lieviä tai keskivaikeita, mutta myös vaikea-asteisia dementiatasoisia muistisairaustapauksia löydetään vuosittain noin 13 000.

Selvästi yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti. Lääkäriseura Duodecimin mukaan kyseessä on kansantautirypäs, jonka hoitaminen tulee olemaan merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen haaste.

Ikä on muistisairauksien tärkein riskitekijä. Toisaalta vakavia, arjen sujumista hankaloittavia muistioireita voi ilmaantua myös nuorempana. Suomessa on arviolta noin 10 000 muistisairaudesta kärsivää työikäistä.

Asiantuntijat puhuvat muistisairauksista uutena kansantautina. Tänään julkistetuissa valtakunnallisissa hoitosuosituksissa painotetaan ennaltaehkäisyä, varhaista tunnistamista ja toimivaa hoitoketjua.

- Meillä ei ole kaikissa kunnissa vielä riittävästi tarjolla esimerkiksi muistipoliklinikoita, muistihoitajia ja muistikoordinaattoreita, koska muistisairauksien hoitaminen vaatii erityisosaamista, sanoo neurologian dosentti Jaana Suhonen.

(MTV3)

Katso Tuula Malinin juttu

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot