Mainos
Mainos

Mummon astioiden arvo ei ole mansikoita

Sisustuslehdet, tv:n antiikki- ja sisustusohjelmat ja erilaiset netin myyntisivut ovat saaneet suomalaiset uskomaan, että mikä tahansa mummolta peritty kahvikuppi on arvokas. Vanhoja astioita myyvät kauppiaat muistuttavat, että valtaosa suomalaisten nyt perimistä astioista on kuitenkin sodanjälkeistä sarjatuotantoa, ei uniikkitaidetta. Myyntiin ylimääräisiä perintöastioita kannattaa kuitenkin tarjota, sillä aina joku etsii persoonallisuutta, muistojaan tai täydennystä omaan astiastoonsa.

Edesmenneiden sukupolvien tavaroista tulee helposti ongelma, sillä Suomi on vauraampi kuin koskaan eli perijöilläkin on yleensä jo kaikkea. Nuoripolvi ei välttämättä myöskään arvosta toisten käyttötavaroita - tai sitten uskoo saavansa niistä hyvän tilin, retrobuumin harjalla.

– Suomessa on köyhä esinekulttuuri ja siksi kodinkäyttötavaraa kuten Arabiaa on palvottu. Arvostamme maitokannuja. Uskon kuitenkin, että käyttöastioiden arvo tulee romahtamaan, kun tavaraa tulee liikaa markkinoille, sanoo antiikkikauppias Jouko Rekola Hietalahden antiikki- ja taidehallista Helsingistä ja jatkaa:

– Esimerkiksi Antti Nurmesniemen Pehtoori-kahvikannun hinnat ovat taivaissa, minäkin myyn niitä 150-160 eurolla. Kuitenkin se on vain tuikitavallinen kahvikannu, käyttötavaraa. Kaunista designiahan se on, mutta sarjatuotantoa. Ruotsissa vastaavanlaisten ruotsalaisten kannujen hinta on 20-30 euroa.

Rekolan mukaan sen sijaan esimerkiksi taide-esineiden ja tunnettujen suunnittelijoiden huonekalujen hinnat tulevat kohoamaan, koska niitä on valmistettu vähemmän.

Joku voi etsiä juuri sinun kuppiasi

Rekolan sanat todentaa myös Arabian astioihin perehtyneen helsinkiläisen Astia-Liisan kauppias.

– Useimmilla perittyjä astioita myyntiin tarjoavilla on sellainen mielikuva, että nämä astiat ovat valtavan arvokkaita, kun nämä ovat kuitenkin vanhaa Arabiaa. Mutta ei se välttämättä ole niin, ne ovat kuitenkin sarjatuotantona tehtyjä käyttöesineitä, kauppias Tiina Westerlund sanoo.

Hän kehottaa kuitenkin selvittämään vanhojen astioiden hintoja esimerkiksi netistä tai kysymällä vaikka hänen liikkeestään. Ehjillä astioilla on aina jokin jälleenmyyntiarvo, vaikka se ei aarre olisikaan.

– Arabian malleja on tuhansia ja aina joku on kiinnostunut jostakin sarjasta. Ihmiset täydentävät jo ennestään omistamaansa sarjaa. Minäkin etsin asiakkailleni juuri heidän toivomiansa astioita erillisen etsintäpalvelun avulla

Nyt vallitsevaa muotia - eli perijän kannalta parasta myyntiartikkelia - Westerlund ei halua eikä pystykään nimeämään.

– Nyt halutaan paljon iloisia, vahvoja värejä, mutta toisaalta myös ohuesta posliinista valmistettuja, romanttisia ja herkkäkuvioisia astioita, Westerlund sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme