Mainos
Mainos

Munasarjasyövän hoito kannattaa keskittää

Yliopistollisissa sairaaloissa on saatu parempia hoitotuloksia munasarjasyöpäleikkauksista. Mitä enemmän leikkauksia sairaalassa tehdään, sitä enemmän osaamista kertyy.

Munasarjasyöpäpotilaalla on paremmat mahdollisuudet parantua, jos leikkaus tehdään yliopistollisessa keskussairaalassa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 60-70 prosenttia yliopistollisessa sairaalassa hoidetuista naisista oli elossa vielä viiden vuoden kuluttua leikkauksesta. Vähän leikkauksia tekevissä sairaaloissa hoidetuilla vastaava luku oli alle 50.

- Tulokset näyttävät selvästi, että leikkausten keskittäminen yliopistollisiin sairaaloihin kannattaa, sanoo lääketieteen tohtori Salla Kumpulainen.

Hänen väitöstutkimuksensa tarkastettiin äskettäin Turun yliopistossa.

Mitä enemmän leikkauksia sairaalassa tehdään, sitä enemmän osaamista kertyy. Lisäksi yliopistollisissa sairaaloissa leikkaukset tekee yleensä gynekologiseen onkologiaan erikoistunut gynekologi, mutta alue- ja keskussairaaloissa yleisgynekologi, selvittää Kumpulainen.

Tavoitteena kasvaimen täydellinen poisto

Munasarjasyövän hoito perustuu leikkaukseen, jossa kasvainkudos pyritään poistamaan mahdollisimman täydellisesti.

Tutkimuksessa selvisi, että täydellinen poisto onnistui useammin yliopistollisessa sairaalassa. Kasvaimen poiston lisäksi leikkauksen tavoitteena on määrittää, miten laajalle tauti on levinnyt. Se varmistuu leikkauksessa otettavista näytteistä.

- Leikkauksessa silmämääräisesti arvioituna munasarjaan rajoittunut kasvain voi olla levinnyt esimerkiksi imusolmukkeisiin, vaikka se ei päällepäin näkyisikään.

Leikkauksen jatkohoitona käytetään solunsalpaajalääkitystä. Siinä eroja sairaaloiden välillä ei näytä olevan.

Sairaaloiden hoitokäytännöt ratkaisevat

Keskittämisen edut on jo oivallettu. Vuonna 1999 puolet leikkauksista tehtiin yliopistosairaaloissa. Vuosina 1983-1994 vastaava luku oli 36 prosenttia. Parantamisen varaa vielä kuitenkin on.

- Viime vuosina leikkauksia on tehty noin 15 yksikössä, joista viisi on yliopistosairaalaa.

Kumpulainen arvioi, että keskittämisen esteenä ei ole raha, vaan sairaaloiden erilaiset hoitokulttuurit ja lähetekäytännöt.

- Joissakin sairaaloissa hoitokäytäntö on sellainen, että potilaita ei kovin helposti lähetellä muualle.

Sairaaloiden välinen yhteistyö ja selkeä porrastus siitä, mitä missäkin kannattaa hoitaa, lisäävät keskittämistä. Samaan suuntaan ohjaavat uusin munasarjasyövän Käypä hoito -suositus sekä sosiaali- ja terveysministeriön asetus erityissairaanhoidon järjestämisestä.

Tutkimus on tehty TYKS:in naistenklinikan ja Suomen Syöpärekisterin yhteistyönä. Leikkaushoitoa tutkittiin kahdessa vaiheessa.

Ensimmäinen osa perustuu Suomen Syöpärekisterien tietoihin, ja se käsittää lähes 4000 vuosina 1983-1994 leikattua potilasta. Toisessa osassa tutkittiin noin 300 vuonna 1999 leikattua potilasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme