Mainos
Mainos

Muriel Barbery: Siilin eleganssi

Suomentaja: Anna-Maija Viitanen

Arvio: Päivi Lipponen

(Gummerus)

Ranskalaiset naiset ovat ihailtavan elegantteja. Ranskalainen elämäntyyli ainakin yläluokan piirissä on ilmeisen hienostunutta. Barberyn teos ”Siilin eleganssi” kuvaa pariisilaisen eliittitalon elämää. Talo ja sen asukkaiden kuvaus on kätevä tapa tarkastella maan yhteiskuntaa, arvoja ja käyttäytymiskoodeja mikro-perspektiivissä.

Vastaavia talotarkasteluja ovat Aravind Adigan ”Viimeinen mies” ja Alaa al-Aswanin ”Yacoubian-talon tarinat”, joista jälkimmäinen on kerrassaan onnistunut.

Siilin eleganssi teoksen päähenkilö on portinvartija Renee, jota rikkaat asukkaat hienoine tapoineen eivät oikein huomaa saati puhuttele. Ranska on vahva luokkayhteiskunta ja sosiaaliryhmien elämänpiirit ovat eriytyneet.

Leskirouva Renee suojautuu vähättelyltä esittämällä roolia, joka heijastaa asukkaiden ennakkoluuloja. Ranskalaisen huomaavaisuuden, huolitellun ulkomuodon, sivistyksen korostamisen ja kulinarismin sijaan, hän käyttäytyy tympeästi, pukeutuu hompsuisesti, huudattaa roskaohjelmia tv:stä ja kantaa laukussaan halpaa ruokaa. Todellisuudessa Renee lukee kirjallisuutta ja filosofiaa, ahmii korkeakulttuuria ja ymmärtää hyvän ruuan päälle. Kaiken tämän hän tekee salaa katseilta.

Kirjan toinen päähenkilö on 12-vuotias Penelope, joka on rikkaan perheen pikkuvanha toisinajattelija. Vanhemmat elävät niin tiivisti omien mieltymystensä pyörteissä, että tytär on unohtunut ulkopuolelle. Korvikkeena tälle näkymättömyydelle Penelope rakentaa itselleen suuren intellektuellin roolin, johon kuuluu jopa oikeus päättää oma kuolinpäivä.

Ei voi mitään, mutta päähenkilöiden mahtipontiset filosofiset pohdiskelut luovat nokkeluuden sijasta hiukan epäuskottavan vaikutelman. On kuitenkin kiinnostavaa seurata millaisia sosiaalisia roolipelejä ranskalaiset pelaavat. Siinä mielessä kirjailija on armoton ranskalaista eliittiä kohtaan.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme