Mainos
Mainos

Murronestojärjestelmissä suuria hintaeroja

Murronestojärjestelmien ja niiden asennuspalvelujen hinnat vaihtelevat paljon. Erityisen kirjavia käytäntöjä on palveluntarjoajien matkakuluissa ja tuntipalkkioissa.

Kuluttajaviraston ja lääninhallitusten teettämässä selvityksessä kysyttiin murronestojärjestelmien peruspakettien hintaa ja sisältöä. Edullisin järjestelmä maksoi 242 euroa ja kallein 1350 euroa. Kalleimman hintaan kuuluivat asennukseen tarvittavat työtunnit, kaapelit ja matkakulut.

Vertailu tehtiin huhtikuussa. Selvityksen mukaan kuluttajan kannattaa ottaa etukäteen selvää, mitä varmuuslukkojen ja hälytysjärjestelmien peruspakettiin sisältyy. Osa liikkeistä laskuttaa erikseen työtunneista ja matkakuluista, jotka nekin saattavat olla joko kiinteitä tai matkan mukaan määräytyviä. Myös lukkojen uudelleensarjoitusten hinnat vaihtelivat suuresti. Halvimmillaan sarjoituksen sai 24 eurolla, kalleimmillaan hintaa kertyi 167 euroa.

Hintaan vaikutti muun muassa avainten lukumäärä ja se, tehdäänkö sarjoitus lukkoliikkeessä vai asiakkaan luona. Kotivakuutuksissa korvataan vuosittain noin 40000 murto- ja varkausvahinkoa.

Järjestelmä aina kohteen mukaan

Murronestojärjestelmien myynti on kovaa vauhtia kasvava ala. Myynnin tarkasta määrästä ei ole tilastoja, mutta turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Vakuutusyhtiöiden keskusliitosta arvelee järjestelmiä menevän kaupaksi yksityisille ihmisille noin 20000 vuosittain.

Murronestojärjestelmiä myydään asuin- ja liikehuoneistojen lisäksi muun muassa veneisiin ja autoihin. Poliisin tekninen tutkija Jyri Hurme suosittelee ostamaan murronestojärjestelmän kohteen mukaan.

Kaikki markkinoilla olevat järjestelmät eivät ole vakuutusyhtiöiden hyväksymiä. Hurme kehottaa välttämään niitä. Parhaallakaan järjestelmällä ei pysty täysin suojaamaan asuntoaan murrolta. Olennaista on myös, pyritäänkö suojautumaan pelkästään murtoa vastaan, vai halutaanko hälytys myös esimerkiksi vesivahingosta tai tulipalosta. Hälytyksen voi ohjata myös vartiointiliikkeelle tai omaan kännykkään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme