Mainos
Mainos

Museoräjähdyksen vahinkojen määrää selvitetään

Noin kuukausi sitten tapahtunut kaasuräjähdys rikkoi viiden vuoden ikäisiä vitriinejä, jotka uusina maksoivat noin 200 000 euroa. Tilan korjauskustannukset eivät sen sijaan vielä ole selvillä.

Kansallismuseon räjähdyksen aiheuttamien vahinkojen määrää selvitetään yhä. Museon ylijohtaja Ritva Wäre kertoo, että pamaus rikkoi viiden vuoden ikäisiä vitriinejä, jotka uusina maksoivat noin 200 000 euroa. Tilan korjauskustannukset eivät sen sijaan vielä ole selvillä.

Vaurioituneiden hopeiden korjaaminen maksaa alle 10 000 euroa. Hintaan ei ole laskettu museon omien konservaattoreiden työtä. Näyttelyssä oli yli 200 hopeaesinettä.

Kansallismuseossa sattui voimakas räjähdys noin kuukausi sitten. Poliisin tutkimusten mukaan räjähdys sai alkunsa rikkoutuneesta maakaasuputkesta, josta kaasu kulkeutui viemäriverkostoon. Sieltä se eteni kuivana olleen lattiakaivon kautta museon siivouskomeroon.

Koska komeron tuuletus ei pelannut kunnolla, kaasu ei päässyt purkautumaan muualle. Räjähdykseen tarvittavan kipinän se sai ilmeisesti komeron sähkökaapista.

Sekä Museovirasto että Suomen Kaasuenergia ovat olleet sitä mieltä, että pamaus oli epäonnisten sattumien summa. Museovirasto aikoo neuvotella korjauskustannuksista kaasuyhtiön kanssa.

- Emme ole vielä poliisin tutkimusten valmistumisen jälkeen olleet yhteydessä kaasuyhtiöön, mutta neuvottelut on tarkoitus aloittaa lähipäivinä, Wäre kertoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme