Mainos
Mainos

Muuruvedellä tutkitaan luomumaidon valmistusta

Tutkimuksesta haetaan nyt uusia eväitä taloudelliseen ja tehokkaaseen luonnonmukaiseen maidontuotantoon.

Lehmiä

Parikymmentä luomulehmää ja kymmenkunta vasikkaa muutti pari viikkoa sitten upouuteen pihattonavettaan Muuruvedellä Pohjois-Savon ammattiopiston maatilalla. Navetassa tutkitaan yhteistyössä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen kanssa luomumaidon tuotantoa ainoana paikkana Suomessa.

-Tarkoituksena on selvittää nyt kuinka me saadaan näillä kotoisilla apilasäilörehuilla, herneellä, kauralla, ohralla ja sallituilla valkuaistäydennyksillä tuottava rehuseos lypsylehmille, selittää Osaava luomuketju-hankkeen koordinaattori Katri Rantsi.

Huoli karjan rehun puhtaudesta on nyt kuuma puheenaihe. Rantsi muistuttaakin, ettei lihaluujauhon käyttäminen luomussa ole ollut koskaan sallittua. Vasikat saavatkin oman emänsä tai omalla tilalla tuotettua maitoa.

Vaikka luomulehmät lypsävät yleensä tuhatkunta kiloa vuodessa vähemmän kuin tavanomaisesti hoidetut, uskotaan Muuruvedellä että yli 8 000 kilon keskituotoksiin voidaan päästä luomunavetassakin.

Tietynlaisen ruoan lisäksi onnellisen luomulehmän elämään kuuluu pihatto, jossa voi liikkua vapaasti sisällä ja jossa talvellakin voi pistäytyä jaloittelemassa. Hoitaja kehuu pihattonavettaa kevyempitöiseksi kuin parsinavettaa, ja lehmätkin tuntuvat viihtyvän.
-Onhan niistä tullut paljon kesympiä ja rauhallisempiakin ne on, vastaava karjanhoitaja Johanna Voutilainen sanoo.

Uudenlaisia laitteita

Tietokone ohjaa lehmän oman tunnistimen avulla sen ruokintaa ja mittaa maidon määrän. Tekniikka asettaa myös omat haasteensa lehmälle.
-Sen täytyy osata mennä makaamaan oikeaan paikkaan. Sen täytyy syödä säilörehu oikeasta paikasta ja osata hakea väkirehunsa kioskista. Sitten sen täytyy osata kulkea oikein tuossa lypsyasemalla, että se tulee lypsetyksi ja ymmärtää myös poistua sieltä kun se lypsy on ohi, hankkeen koordinaattori Katri Rantsi selvittää.

Muuruveden navetassa testataan myös uusimpia teknisiä laitteita. Esimerkiksi lypsyasemia on käytössä kaksi erilaista, ja niistä ainakin kuluttajilla itsellään näyttää jo nyt olevan selvä mielipide: limittäin lypsävään kalanruotomalliin asiakkaita saadaan patistella, kun taas yksilöllistä palvelua tarjoavaan tandemiin jonotetaan ihan omaehtoisesti.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme