Mainos
Mainos

Muutoksia lääkekorvauksiin ja omaishoitajien etuuksiin

Lääkeostoista saatavien kela-korvausten uudistus on vuodenvaihteen suurimpia muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollossa. Myös omaishoitajien, työttömien ja yrittäjien etuuksiin on tulossa parannuksia.

Sairausvakuutuksen rahoitusuudistus nostaa työntekijöiden sairausvakuutusmaksua 0,6 prosenttiyksiköllä. Työeläkemaksuun tulee puolestaan tilapäinen 0,6 prosenttiyksikön alennus, jolla puretaan aiemmin liikaa kerättyä maksua.

Kauaskantoisia tuloksia odotetaan kansanterveyslain muutoksesta, joka velvoittaa kuntia seuraamaan asukkaidensa terveydentilaa ja huolehtimaan terveysnäkökohtien huomioonottamisesta kaikessa toiminnassaan.

Lääkeostoihin omavastuu maksukaton jälkeenkin

Lääkekorvausuudistus merkitsee sitä, alempien korvausluokkien lääkkeistä ei enää peritä omavastuuosuutta, vaan korvaus lasketaan vastedes suoraan lääkkeen hinnasta. Kokonaan korvattavista lääkkeistä joutuu maksamaan kolmen euron omavastuun jokaisesta lääkkeestä erikseen.

Puolentoista euron omavastuu on maksettava vielä maksukaton täyttymisen jälkeenkin. Omavastuulla pyritään ehkäisemään tarpeettomien lääkkeiden hankkimista. Tähän asti lääkkeet on saanut kokonaan ilmaiseksi, kun maksukatto on ylittynyt 16,82 eurolla.

Kaikkien lääkekorvausjärjestelmän piirissä olevien lääkkeiden tukkuhintoja alennetaan viisi prosenttia.

Omais- ja perhehoitajien palkkiot nousevat

Omaishoitajien vähimmäispalkkiota korotetaan 300 euroon, ja heille tarjottavat tukipalvelut listataan aiempaa selkeämmin. Raskaan saattohoidon ajalta hoitopalkkio on vähintään 600 euroa, jos hoitaja ei ole voinut tehdä ansiotyötään.

Perhehoitajien hoitopalkkiot nousevat 3,4 prosentilla, kun ne sidotaan palkkakertoimeen. Hoitopalkkion vähimmäismäärä on 242 euroa ja enimmäismäärä 725 euroa silloin, kun hoito on kokoaikaista.

Toimeentulotuen rakenne uudistetaan jakamalla tuki perustoimeentulotukeen ja täydentävään toimeentulotukeen. Tuen perusosia korotetaan keskimäärin 1,1 prosenttia. Yksin asuvan ja yksinhuoltajan perusosa on vuoden alussa 382,70 euroa ensimmäisessä kuntaryhmässä.

Yrittäjille korvataan ensi vuonna osa sairauspäivärahan omavastuuajasta. Yrittäjän oikeus sairauspäivärahaan alkaa, kun työkyvyttömyys on kestänyt sairastumispäivän sekä seuraavat kolme arkipäivää. Ehkäisevään työterveyshuoltoon tulee ensi vuonna yhtenäinen 60 prosentin korvaustaso, joka koskee myös itselleen ehkäisevän työterveyshuollon järjestäneitä yrittäjiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme