Mainos

Muuttoliikkeestä ei ratkaisua työttömyyteen

Työvoimaa on Suomessa siirtynyt ennätystahtia alueelta toiselle, mutta silti alueelliset työttömyyserot ovat kasvaneet. Muuttoliike ei ole ratkaissut työttömyysongelmaa.

Professori Hannu Tervo Jyväskylän yliopistosta on tutkinut miksei työvoiman liikkuvuus ole helpottanut kokonaistyöttömyyttä. Tervon mukaan ihmisen muuttopäätökseen vaikuttaa voimakkaasti paitsi ihmisen oma työttömyys myös alueellinen työttömyys. Jos ihmisen asuinkunnalla on paljon työttömyyttä, heikkojen tulevaisuudennäkymien takia moni hakeutuu sieltä pois; sekä työssäolevia että työttömiä. Näin alueen työttömyys ei juuri laske.

-Se, että myös työssä olevia ja työmarkkinoille tulevia muuttaa pois työttömyysalueilta, johtaa voimakkaisiin alueellisiin kasvueroihin. Työvoiman voimakkaasta muuttoliikkeestä huolimatta alueelliset työttömyyserot säilyvät ja pyrkivät kasvamaan, Tervo sanoo.

Lamasta toivuttaessa alueelliset työttömyyserot kasvoivat tuntuvasti. Työvoimatutkimusten mukaan Kainuun työttömyysprosentti oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 18,9 ja Uudenmaan 5,8. Kainuussa työttömyysaste oli siis lähes 3,5-kertainen Uuteenmaahan verrattuna. Koko maan työttömyyden ollessa korkeimmillaan 1994 Kainuun työttömyys oli 20,7 prosenttia ja Uudenmaan 13,9 prosenttia. Ero oli tuolloin noin puolitoistakertainen.

Muuttoliike saattaa olla myös ongelmallista

Suomessa on selvitetty myös sitä, miten muuttaminen vaikuttaa työllisyyteen.

-Saadut tutkimustulokset osoittavat, että itse muuttaminen ei varsinaisesti aiheuta työllistymistä. Muuttajat työllistyvät, koska heillä on sellaisia ominaisuuksia (koulutus, luonteenpiirre), jotka tekevät heidät paitsi liikkuvimmiksi, myös helposti työllistyviksi, Tervo sanoo.

Tervo korostaa, ettei muuttoliikkeen kiihdyttäminen ratkaise työttömyysongelmaa.

-Näyttää siltä, että Suomessa korkea aluetyöttömyys on työntänyt valikoivasti osaavia ja yritteliäitä ihmisiä liikkeelle, jotka ovat myös työllistyneet hyvin tuloalueillaan, Lehto sanoo.

Hänen mukaansa muuttoliike kääntyy haitalliseksi, jos se synnyttää ongelmia sekä lähtö- että tuloalueella.

-Näin käy, jos tuloalue ei kykene tarjoamaan asuntoja ja palveluja tulokkaille, ja lähtöalueella taas asuntoja ja palveluita jää käyttämättömiksi. Tervo kirjoittaa muuttoliikettä koskevista selvityksistä Palkansaajien tutkimuslaitoksen Talous&Yhteiskunta-julkaisussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot