Mainos
Mainos

MV-lehden suurtutkinta – Janitskinin luovuttaminen Espanjasta voi onnistua

Poliisin voisi olla mahdollista saada MV-lehden Ilja Janitskin tarvittaessa Suomeen vastoin tämän tahtoa, mikäli on syytä epäillä riittävän vakavia rikoksia.

Rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan epäilty voidaan saada Suomeen eurooppalaisella pidätysmääräyksellä.

– Eurooppalainen pidätysmääräys koskee 32:ta laajasti määriteltyä rikostyyppiä. Esimerkiksi rasismia tai muukalaisvihaa sisältävät rikokset ovat yksi tyyppi.

– Ei ole poissuljettua, että MV-julkaisua koskevasta kokonaisuudesta löytyy jotain sellaista, että eurooppalaista pidätysmääräystä ei voida vangitsemispäätöksen jälkeen sulkea pois. Epäillyn rikoksen rangaistusasteikon yläpään pitää olla minimissään vuosi, Nuotio kuvailee toteutumisen ehtoja.

Eurooppalainen pidätysmääräys on käytännössä nopeutettu luovutusmenettely. Tällaista menettelyä voidaan soveltaa, jotta henkilöitä saadaan vastaamaan rikosoikeudenkäynteihin tai henkilö saadaan suorittamaan toisesta EU-maasta vähintään neljän kuukauden rangaistusta.

Kymmenet rikosilmoitukset yhdeksi tutkinnaksi

Poliisi tiedotti tiistaina kymmenistä MV-lehteä koskevista rikosilmoituksista, joita on tehty eri puolilta Suomea. Näiden tutkinta on niputettu yhdeksi kokonaisuudeksi.

Helsingin poliisilaitos tutkii rikosepäilyjä muun muassa nimikkeillä kunnianloukkaus, törkeä kunnianloukkaus, rahankeräysrikos, rahapelirikos ja tekijänoikeusrikos.

MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuva Ilja Janitskin toimii Espanjasta käsin. Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sanoi tiistaina, että tutkinnassa ei nosteta käsiä pystyyn sen vuoksi, että joku on Espanjassa.

Poliisin mukaan tarkoituksena on, että mahdolliset epäiltyjen kuulustelut järjestellään Helsingistä ja paikallispoliisi hoitaa asianomistajakuulusteluita. Poliisin mukaan rikosilmoitukset ovat pääasiassa yksityishenkilöiden jättämiä, mutta joukossa on myös yhteisöjen tekemiä.

Tutkinnanjohtaja Harri Saaristola ei tiistaina halunnut ottaa kantaa epäiltyjen nimiin. Syyttäjä ja poliisi tekevät jutussa yhteistyötä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme