Mainos
Mainos

Mykoplasma jyllää Suomessa

Mykoplasma-bakteerin aiheuttamia hengitystietulehduksia on todettu Suomessa tänä vuonna niin paljon, että voitaisiin puhua epidemiasta, sanoo Hyksin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan mykoplasma-tapauksia on tänä vuonna ilmoitettu 4 486, kun koko viime vuonna luku oli 1 946. Järvinen toteaa, että kyse on vain jäävuoren huipusta, sillä valtaosaa taudin saaneista ei testata. Hänen mukaansa mykoplasmaa esiintyy runsaasti aina muutaman vuoden välein.

Mykoplasma kiusaa kansaa myös nyt syksyllä - yhdessä muiden hengitystieinfektioiden kanssa. Järvisen mukaan infektiotaudit ovat saaneet vauhtia, kun koulut ovat alkaneet ja ilmat viilenneet.

Mykoplasman aiheuttamaa infektiota voi olla vaikea erottaa esimerkiksi tavallisesta flunssasta - eikä sitä välttämättä tarvitsekaan erottaa, sillä valtaosa mykoplasman aiheuttamista taudeista on lieviä, sanoo Järvinen.

Vaikka Järvinen puhuu epidemiasta, hän korostaa, että kaikki eivät sairastu.

Taudin pitkittyessä lääkäriin

Asko Järvinen muistuttaa, että hengitystieinfektioiden aiheuttajia on useita. Valtaosa kyseisistä infektioista on virustauteja, jotka eivät vaadi antibioottihoitoa. Myös mykoplasma-bakteerin aiheuttama tauti paranee yleensä itsestään. Olipa taudinaiheuttaja mikä hyvänsä, toisinaan hoitoon on syytä kuitenkin hakeutua.

Järvisen mukaan lääkäriin pitää mennä, jos tauti ei lähde selvästi paranemaan neljän päivän jälkeen tai kuume nousee uudelleen. Hoitoon on syytä hakeutua myös silloin, jos yleistila on jo alkuvaiheessa huomattavan huono.

Lääkärin puheille on ehdottomasti hakeuduttava myös silloin, jos annetuista antibiooteista ei ole apua.

Mikään Suomen kolkka ei ole kuluvana vuonna säästynyt mykoplasmalta, sanoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Tänä syksynäkin diagnooseja on tehty kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Mykoplasma aiheuttaa pneumokokkia harvemmin sairaalahoitoa vaativan keuhkokuumeen, sanoo Järvinen. Hän muistuttaa kuitenkin, että osa mykoplasmoistakin voi johtaa vakavaan keuhkokuumeeseen.

Järvinen sanoo, että joillain paikkakunnilla on viime viikkoina ollut keuhkokuumetta tavanomaista enemmän. Osa tapauksista saattaa siis olla mykoplasman aiheuttamia, mutta se ei kuitenkaan ole merkittävin keuhkokuumeen aiheuttaja, sanoo Järvinen.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme