Mainos
Mainos

"Myllysillan suunnittelussa ei virhettä"

Myllysillan suunnittelija, tekniikan tohtori Matti Ollila ei usko, että notkahtaneen sillan suunnittelussa olisi tapahtunut jokin virhe.

- Tämä jään paine, jonka täytyy ylittää yli kaksi tonnia metriltä, oli yli kaksinkertainen, minkä kuormitusmääräyksien täytyy ylittää. Siinä mielessä tällaiseen kuormitukseen olisi ollut vaikea varautua. Kysymys on siitä, että suunnitteluperiaatteet ovat kirjoissa ja kansissa sillä tavalla, että tiedetään mille kuormitukselle mitoitetaan. Sen mukaan Myllynsilta on tehty, Ollila muistuttaa. - On jälkiviisasta sanoa, että olisi pitänyt miettiä koko kuormitusnormi alusta alkaen, että onko se ollenkaan relevantti. Mutta eipäs tullut mieleen.

Mitä olisi sitten pitänyt tehdä toisin? Ollilan mukaan kysymys on vaikea.

- Olisi ehkä pitänyt pitää huoli, ettei tällaisia jäänpaineita synny pintavirran kehittämisellä tai muulla vastaavalla. Mutta sitä ei ole tehty ja nyt se pitäisi tehdä, Ollila myöntää.

Syy Myllysillan kohtaloon on tohtorin mukaan se, että rantarakenteita vastaan olevat vaakakuormat ovat niin suuret, että siltä on päässyt vapaasti veneähtämään. Toisin sanoen notkahtamisen syy on jään aiheuttama, epätavallisen kova paine.

- Se on aiheuttanut sen, että silta siirtyy perustuksiltaan pois. Ja kun se venähtää, se siirtyy pois paikaltaan.

Seuraavaksi jään paine pitää poistaa sillasta avaamalla Aurajoen rantaan pari railoa, ja katsoa sitten, meneekö silta yhtään takaisin kasaan. Sen jälkeen on Matti Ollilan mukaan kaksi vaihtoehtoa: siltaa joko nostetaan tai sitten sen anturat yhdistetään toisiinsa veden alla - mikä ei ole helppo tehtävä.

- Toivon, että silta saataisiin taas käyttökelpoiseksi. Kyllä sillan hävittäminen tuntuisi aika pahalta, Ollila sanoo. - Kaikki Myllynsillan säilyttämisen mahdollisuudet pitäisi hänen mielestään harkita.

Ollila matkustaa huomenna Turkuun. Syyllisyyttä sillan suunnittelija tuntee projektista jollain tavalla, mutta myös ylpeyttä.

- Se on aika elegantti rakenne, Ollila summaa.

Katso Heikki Kauhasen raportti Turusta ja Matti Ollilan haastattelu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme