Mainos
Mainos

Myös voittoa tekevät yritykset käyvät yt-neuvotteluita – "Työnantajan vastuuta pitäisi lisätä"

Viime aikojen yt-neuvotteluissa on STTK:n ja SAK:n asiantuntijoiden mukaan yleistynyt huolestuttava ilmiö.

Läheskään aina irtisanomiset eivät tapahdu yrityksessä, jolla menisi erityisen huonosti.

– On erittäin ikävää, että meillä on paljon voittoa tekeviä yrityksiä, jotka käyvät yt-neuvotteluita. Siitä huolimatta, että henkilöstö on tehnyt tulosta, siellä irtisanotaan, toteaa STTK:n johtaja Jukka Ihanus.

Ihanuksen mukaan eurooppalaisessa vertailussa perusteet tuotannollistaloudellisista syistä tehtyihin irtisanomisiin ovat todella alhaiset.

– Kun olemme  tulevaan hallitusohjelmaan vaikuttamassa, nostamme esille, että tätä kynnystä voittoa tekevien yritysten osalta jollain tavalla nostaa, Ihanus sanoo.

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiaisen mukaan suhdanneongelmien kanssa painivan yrityksen ei pitäisi missään nimessä heti ryhtyä irtisanomisiin, vaan aloittaa lomautuksilla.

– Ylimalkaan näissä tapauksissa, joissa tuottava yritys lomauttaa tai irtisanoo, työnantajan vastuuta pitäisi lisätä siitä, että ihmiset pääsevät uusiin töihin. Irtisanomisen helppous on iso ongelma niissäkin yrityksissä, jotka menestyvät, Tukiainen toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme