Mainos
Mainos

Myrkkyhoitaja säikäytti omaiset, mutta ei vanhuksia

Niin sanotun myrkkyhoitajan tapaus on säikäyttänyt omaisia, jotka kyselevät entistä enemmän hoitajien taustoista, kertoo Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen

Sen sijaan kotihoitoa käyttävät vanhukset eivät ole ilmaisseet pelkoa, kertoo Karjalainen.

Karjalaisen mukaan ilmi tullut helsinkiläisen myrkkyhoitajan tapaus tuntui kuitenkin hermostuttavan ennen kaikkea vanhustenhuollon työntekijöitä.

- Työntekijät kokivat tapauksen ahdistavaksi ja pohtivat, luotetaanko heihin enää. Nyt keskustelu on rauhoittunut, kun asian saama julkisuus on vähentynyt, Karjalainen sanoo.

Helsingin kotihoidon terveydenhoitajan Eeva Ahtiaisen mukaan asiakkaiden kanssa keskusteltiin myrkkyhoitajasta, mutta tapaus ei luonut yleistä epäluuloa hoitajia kohtaan.

- Asiakkaat tuntuivat ymmärtävän, että se oli yksittäisen ihmisen tekosia. Ei sellaista terve ihminen tekisi, sanoo Ahtiainen.

Helsinkiläinen myrkkyhoitaja herätti kovan kohun viime vuonna, kun poliisi selvitti hämärien kuolemantapausten sarjaa. Historiallinen rikosjuttu on nyt edennyt Helsingin käräjäoikeudessa viimeiseen vaiheeseen, jossa oikeus ottaa huomenna kantaa rikosnimikkeisiin ja julistaa tuomionsa.

Syyttäjät vaativat elinkautista

Syyttäjät vaativat kuusikymppiselle naiselle elinkautista vankeustuomiota muun muassa viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä.

Käräjäoikeus katsoi jo aiemmin, että hoitaja on syyllinen iäkkäiden hoidokkiensa lääkeainemyrkytyksiin. Mielentilatutkimuksen mukaan hän oli täydessä ymmärryksessä eli syyntakeinen, vaikka tekojen taustalla oli ainakin persoonallisuushäiriö.

Hoitaja on koko ajan kiistänyt rikokset. Hänen mukaansa joissakin tapauksissa oli kyse luonnollisista kuolemista, toisissa potilaat ottivat itse liikaa lääkkeitä.

Perushoitaja myrkytti uhrinsa lääkkeillä laitoksissa ja kotihoidossa vuosina 2004-2009. Rikossarja on suomalaisittain ainutlaatuinen, mutta hoitajien tekemiä myrkytyksiä on ollut muitakin. Vuonna 2007 tehtiin kaksi erillistä insuliinisurmaa, joissa molemmissa uhri oli kehitysvammainen.

Muualla Euroopassa on paljastunut huomattavasti laajempia hoitolaitossurmien sarjoja, joissa uhreja on ollut jopa kymmeniä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme