Mainos
Mainos

Myrkkyoliivivalmistajan kaikki tuotteet pois markkinoilta – palauta, jos näitä on kaapissa!

Kaikki myrkytyskuoleman aiheuttaneen oliivisäilykkeen valmistajan Bio Gaudianon tuotteet on vedetty pois markkinoilta Suomessa. Niitä ei Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tule käyttää, vaan palauttaa ostopaikkaan.

Italian viranomaisilta saadun kehotuksen mukaan kaikki aikavälillä 1.12.2009 – 31.12.2010 valmistetut Bio Gaudiano -tuotteet tulee poistaa myynnistä. Tuotteita on vedetty pois markkinoilta myös Italiassa.

– Italia ei ole kertonut syytä, vain että se on varotoimenpide, ylitarkastaja Pirjo Korpela Evirasta kertoo.

Suomeen on tuotu kyseisellä ajanjaksolla valmistetuista tuotteista manteli- ja karpalotäytteisiä oliiveja sekä musta oliivi-, artisokka- ja aurinkokuivattu tomaatti -pateeta 314 millilitran lasitölkeissä. Tarkkoja tuontimääriä Korpela ei tiedä.

Myynnissä kolmessa ruokakaupassa

Maahantuoja Kespro siirsi kaikki Bio Gaudianon tuotteet hyllyiltä varastoon heti lokakuussa, kun tuotemerkin mantelitäytteisten oliivien aiheuttama botuliinimyrkytys tuli ilmi. Säilykkeitä on kuitenkin päätynyt kuluttajien ruokakaappeihin sitä ennen.

Bio Gaudiano -tuotteita on myyty kolmessa K-ruokakaupassa: Iso Omenassa Espoossa, Jumbossa Vantaalla ja Eteläkeskuksessa Rovaniemellä. Niitä on ollut myös myynnissä Kolme Seppää-, Rafaello- ja Omenapuu-ravintoloissa Helsingissä sekä LaFamiglia-ravintoloissa Helsingissä ja Vantaalla.

Tänä vuonna valmistettuja Bio Gaudianon tuotteita Italia ei ole kehottanut vetämään pois markkinoilta. Korpelan mukaan niitä ei tosin pitäisi löytyäkään, sillä 2011 valmistettuja tuotteita ei ole tuotu Suomeen.

– Tuotteita ei pitäisi olla kellään, jollei niitä ole itse tuonut Euroopasta. Suomeen ei tänä vuonna myöskään ole tullut muuta kuin yksi suurkeittiöerä, jossa oli mukana hiukan 2010 valmistuksia. Senkin Kespro on vetänyt pois ihan asiakkailta asti.

Myrkkyä ei löydetty enempää

Botuliinimyrkkyä sisältäneitä mantelioliiveja oli Korpelan mukaan tuotu Suomeen yhteensä 900 purkkia.

– Arviolta vajaat 200 purkkia on saatu takaisin. Kaikki niistä eivät ole päätyneet kuluttajien kaappeihin, vaan osa on kulutettu esittely- ja kestitystilaisuuksissa.

Iäkkään naisen kuoleman aiheuttanutta botuliinimyrkkyä ei ole Korpelan mukaan löytynyt muista kuin siitä purkista, josta nainen ja hänen niin ikään myrkytyksen saanut perheenjäsenensä olivat syöneet.

– Niitä on kyllä tutkittu aika laaja valikoima, mitä Suomen markkinoilla on ollut. Jostain löytyi itiöitä, mutta botuliinia ei ole löydetty mistään muusta kuin siitä yhdestä purkista.

Oliiveissa voi Korpelan mukaan olla botuliini-itiöitä, mutta myrkkyä tuottaakseen pH:n purkissa pitää nousta.

– Siinä kyseisessä purkissa oli pH noussut, eli säilöntä ei ollut toiminut. Kun pH on alle 4,5, se ikään kuin varmistaa sen, että itiö ei lähde kasvamaan, eikä silloin tuota myrkkyä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme