Mainos
Mainos

Myrkylliset sinilevät lisääntyneet Suomenlahdella

Lämmin sää on nopeuttanut sinilevien kasvua vesialueilla. Myrkyllisten levien määrä on suurin keskisellä Suomenlahdella.

Sinilevän määrä on kasvanut merialueilla. Alkuviikon aikana runsaita esiintymiä on havaittu sekä avomerellä että rannikolla.

Suomenlahdella sinileväesiintymät ulottuvat Tammisaaren edustalta Kotkaan asti. Avomeren sinilevälautat liikkuvat keskiviikon ja torstain aikana rannikkoa kohti. Lauttoja voi saapua rantaan Kotkan ja Pyhtään saaristossa, Helsingin ulkosaaristossa, Porkkalassa, Inkoossa, Hangossa sekä Saaristomeren ja Ahvenanmaan saaristojen eteläosissa.

Suurimmat sinilevälautat ovat parhaillaan Viron rannikolla. Rannikolla sinileviä on jo tavattu monin paikoin Saaristomerellä, Ahvenanmaalla ja Suomenlahdella Hangosta Vironlahdelle.

Sinilevät ovat hyötyneet tuulen heikkenemisestä ja pintaveden lämpötilan kohoamisesta 20 asteeseen. Sinilevälajistoa hallitsevat edelleen myrkyttömät sinilevät, mutta myrkyllisten levien määrä on kasvanut erityisesti keskisellä Suomenlahdella.

Tyyni ja lämmin sää on lisännyt myös sinilevien määrää järvissä. Sisävesien pysyvistä havaintopaikoista 49 paikalla on havaittu sinilevää. Runsaasti levää on havaittu Köyliönjärven Yttilänottassa, Euran Pyhäjärvessä, Suomussalmella Kuivajärvessä, Nokian Tottijärvessä ja Lempäälässä Mäyhäjärvessä.

Lisäksi Sipoon Savijärvessä, Kangasalan Kirkkojärvessä ja Iitin Sääskjärvessä on ollut tällä viikolla erittäin runsaita sinileväesiintymiä.

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä vihreinä tai kellanvihreinä hippusina tai palleroina. Runsas sinilevä samentaa veden ja muodostaa veden pinnalle vihreitä maalimaisia juovia. Levä voi kasaantua rannalle vihreänä massana.

Noin puolet massaesiintymistä on myrkyllisiä. Myrkyllinen sinilevä voi aiheuttaa uimarille iho-oireita ja nieltynä myrkytysoireita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot