Mainos

Myrkyllistä sinilevää vielä vähän

Myrkyllistä sinilevää on sekä maamme sisävesissä että Itämeressä vasta hyvin vähän, kertoo Suomen ympäristökeskuksen ja Merentutkimuslaitoksen levätiedote.

Myrkyttömän sinilevän määrä on sen sijaan lisääntynyt selvästi etenkin Suomenlahdessa ja Itämeren pohjoisosissa. Pienempiä sinilevähavaintoja on tehty myös Ahvenanmaan saaristossa ja Selkämerellä.

Sisävesien 271 pysyvästä havaintojärvestä 17:ssä on havaittu vähän sinilevää. Ainoa runsas esiintymä löytyi Kuusamon Elijärvestä. Lopuissa havaintojärvissä levää ei havaittu lainkaan.

Levän kokonaismäärä on kuitenkin sekä Itämeressä että sisävesissä viime vuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi. Suomenlahden rannoilta ja sisävesiltä on tullut paljon ilmoituksia sameasta vedestä ja levästä. Tutkituista näytteistä on kuitenkin löytynyt lähinnä männyn siitepölyä, jota on tyynellä säällä ollut poikkeuksellisen runsaasti.

Olosuhteet suosivat sinilevää

Merentutkimuslaitoksesta ennustetaan, että sinilevää voi kehittyä avomerelle runsaammin juhannuksen aikoihin. Juhannus on melko tavanomainen ajankohta sinilevien massaesiintymien ilmaantumiselle.

- Suomenlahden vesi on nyt lämmintä ja hyvin fosforipitoista, joten olosuhteet levän syntymiselle ovat otolliset. Loppukesällä myrkyllisiä sinileviä saattaa muodostua hyvin runsaasti, mikäli lämmin sää jatkuu ja on tyyntä, arvioi tutkija Sari Pertola Merentutkimuslaitoksesta.

Myrkyllistä sinilevää ei yleensä esiinny alle 15-asteisessa vedessä. Avomerellä tuo lämpötila on pääosin saavutettu ja rannikolla vesi on muutaman asteen lämpimämpää.

Uimavedet hyvässä kunnossa

Luonnonvesissä mielellään pulikoivien ei kannata enää epäröidä päivääkään: veden lämpötila on monilla uimarannoilla 20 asteen tietämissä tai jopa yli, mutta ylimääräiset bakteerit ja sinilevät puuttuvat vielä vesistä lähes kokonaan. Eikä alkukesän säissäkään ole ollut valittamista.

Uimavesi on nyt hyvälaatuista koko maassa, niin järvissä kuin merelläkin. Ainakaan Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Helsingissä uimarantojen vesistä ei ole löytynyt sinilevää ja veden bakteerimäärätkin ovat vielä pysyneet suositusarvojen alapuolella.

Uimarantojen vesien kuntoa eri puolilla maata tarkkailevat arvioivat, että uimavedet alkavat hiljalleen olla kesän parhaassa kunnossaan. Toisaalta monella uimarannalla vesi voi äkisti viiletä, jos kova tuuli sekoittaa vesikerrokset.

Järvivedet ovat Suomessa nyt ajankohtaan nähden useita asteita keskimääräistä lämpimämpiä, joten sinilevän odotetaan saapuvan uimareiden kiusaksi hieman normaalia aikaisemmin, ehkä jo ennen heinäkuun alkua. Esimerkiksi Kallavesi Pohjois-Savossa on lämmennyt jo 18 asteeseen, kun tavallisesti tähän aikaan kesästä vesi on vasta 12-asteista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot