Mainos
Mainos

Myrskyä odotellessa - aallot pahimmillaan yli omakotitalon

Suomen rannikolle huomenna aamulla rantautuvan myrskyn odotetaan nostavan aallonkorkeuden parhaimmillaan yli kymmeneen metriin.

Suomenlahdella tuulten ennustetaan yltävän 20-21 metriin sekunnissa, rannikon maa-alueilla 20 sekuntimetriin.

Pohjoisella itämerellä tuuli voi yltää jopa 27 metriin sekunnissa. Samalla alueella aallonkorkeus voi pahimmillaan olla jopa 11 metriä. Kuten jutun kuvituksesta voi nähdä, tavallinen kaksikerroksinen omakotitalo on noin 8,2 metriä korkea. Merkitsevä aallonkorkeus on noin 6 metriä.

Suomenlahdella merkitsevä aallonkorkeus voi olla nelisen metriä ja yksittäiset aallot kohoavat 6-7 metriin.

myrsky myrskyn synty STT

Meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että merkitsevä aallonkorkeus tarkoittaa aaltojen suurimman kolmanneksen keskiarvoa aallon pohjan ja huipun välisestä korkeudesta.

– Suurimmat aallot ovat keskimäärin tämän korkuisia. Mutta yksittäiset kaikkein korkeimmat aallot voivat olla jopa tuplasti niin korkeita kuin merkitsevä aallonkorkeus. Aallot eivät siis ole kaikki samankokoisia vaan on suuri skaala erikokoisia aaltoja.

Myrskyn raja Suomessa on 21 metriä sekunnissa.

Seuraa myräkän ennustetta MTV:n sääsivuston sadetutkasta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme