Mainos
Mainos

Myrskyjen metsätuhot jäämässä pelättyä pienemmiksi

Tapaninpäivän myrskyn metsätuhot ovat ensi arvioiden mukaan jäämässä pelättyä pienemmiksi.

Metsänomistajien liiton mukaan tuhot voivat olla joitakin satoja tuhansia motteja. Esimerkiksi toissa kesänä Itä-Suomessa riehunut Asta-myrsky aiheutti jopa 20 kertaa suuremmat vahingot.

Myrskytuhoja pienentää myös vuodenaika. Talvella kaatuneet puut eivät pilaannu yhtä nopeasti kuin kesällä. Lopullisesti vahinkojen laajuus tosin selviää vasta päivien kuluttua.

Toissakesäiseen Astaan verrattuna eilinen myrsky ei tuhonnut suuria alueita, mutta teki silti kiusaa kymmenien tuhansien omistajien metsissä. Sateinen syksy oli omiaan lisäämään tuhoja: märkä maa ei jaksanut kannatella puita, kun puhuri iski niihin jopa 30 metrin sekuntinopeudella.

Menetyksiä voi kompensoida vakuutuksella, mutta harva metsänomistaja on siihen tarttunut.

– Meidän tilastojemme mukaan joka kolmannella yksityismetsänomistajalla on sellainen metsävakuutus, joka korvaa myrskyjäkin, johtava asiantuntija Petri Mero Finanssialan keskusliitosta sanoo.

Maksetuista korvauksista kuitenkin 60–70 prosenttia menee Finanssialan keskusliiton mukaan myrskyvahinkojen korvaamiseen.

Metsänhoitoyhdistys kehottaa metsänomistajia ottamaan yhteyttä ja välttämään toistaiseksi metsiin menoa. Kelien puolesta nyt ei ole kiire.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme