Mainos
Mainos

Myyrmannin pommi-iskulla kenties välillinen yhteys sairaalabakteeriepidemiaan

Sairaalabakteeriepidemian pelätään leviävän edelleen Helsingin sairaaloissa. Meilahden ja Helsingin kaupungin sairaaloista on löydetty 50 tartunnan saanutta, tosin kenenkään tila ei ole vakava.

Vuosi sitten sattuneella Myyrmannin pommi-iskulla saattaa olla yhteys maanantaina paljastuneeseen MRSA-epidemiaan helsinkiläissairaaloissa.

Lähes kaikki noin 50:stä MRSA-potilaasta näyttävät nimittäin sairastavan niin sanottua Töölön MRSA-kantaa, joiksi luokiteltavia tapauksia alettiin raportoida Helsingissä Töölön sairaalan tapaturma-asemalta pian Myyrmannin iskun jälkeen.

-Ensimmäinen potilas, jolla Töölön MRSA-kanta eristettiin, oli saapunut tapaturmasairaalaan ulkomailta hieman ennen Myyrmannin tapausta. On siten esitetty, että epidemia pääsi alkuun Töölöstä silloin, kun sairaalassa oli Myyrmannin takia poikkeusolot pommi-iskun vuoksi, infektiolääkäri Elina Kolho HUS:ista sanoo.
Husin infektioylilääkärin Ville Valtosen mukaan Suomi on tähän asti ollut kuin herran kukkarossa vaikeitakin sairaalainfektioita aiheuttavalta vastustuskykyiseltä stafylokokki MRSA:lta, mutta nyt alkaa näyttää pahalta.

-Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla on taisteltu laajempien sairaalaepidemioiden kanssa, mutta tilanne Suomessa on ollut aivan toista kuin esimerkiksi Britanniassa. MRSA on Euroopassa levinnyt laajalle, ja peräti puolet kaikista stafylokokkikannoista alkaa olla jo vastustuskykyisiä MRSA-kantoja, Valtonen huomautti.

Lääkärin mielestä onkin ollut vain ajan kysymys, milloin MRSA pesiytyy pysyvästi Pohjoismaiden puhtaisiin sairaalaoloihin. Bakteeri tarttuu hyvin helposti, sitä on vaikea häätää ja huonokuntoiset leikkauspotilaat kärsivät siitä monesti pitkään.

-MRSA-leikkaushaavainfektion saanut voi viettää jopa vuodenkin sairaalahoidossa bakteerin takia. Lääkkeet bakteeri-infektion parantamiseksi ovat lisäksi kalliita, Valtonen huokaa.

Hygieniaa ja eristystä

Lääketieteen ammattilaiset pelkäävät jo, mitä tapahtuu, jos MRSA-stafylokokki kehittää vastustuskyvyn eli resistenssin myös nykylääkkeelle vankomysiinille. Tästä on eurooppalaisittain ollut jo viitteitä.

-Tärkeintä MRSA:n ehkäisyssä on käsienpesu. Henkilökunnan kiire ja hankala sairaalapaikkatilanne heikentää sairaalahygieniaa.

Helsingissä laboratoriot työskentelevät täydellä teholla testatakseen mahdolliset bakteerinkantajat. Tuhat altistunutta saatetaan vielä kutsua MRSA-seulontoihin laajemman epidemian välttämiseksi. Vielä nyt tähän ei ole katsottu olevan tarvetta. Valtosen mukaan epäselvää myös on, miten, mihin ja milloin MRSA-potilaat Helsingissä keskitetään.

Viime keväinen sars-kohu on auttanut myös MRSA-potilaita välillisesti, sillä sosiaali- ja terveysministeriö on avustanut sairaanhoitopiirejä infektioeristystilojen ajantasaistamiseksi.

-Husin eristystiloja on lisätty ja panostettu mm. infektioambulanssin hankintaan. Missään tapauksessa eristystiloja ei laajan MRSA-epidemian varalta ole kuitenkaan tarpeeksi, Valtonen painottaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 11.11.2003).

(Kymmenen uutiset 11.11.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme