Mainos
Mainos

Myyrmannin pommi-iskusta miljoonien korvaukset

Vakuutusyhtiöt ovat maksaneet Myyrmannin liikkeenharjoittajille ja kiinteistölle yli yhdeksän miljoonaa euroa korvauksia vuoden takaisen räjähdyksen seurauksena.

Myyrmannin pommi-iskusta tulee kuluneeksi vuosi.


Myyrmannin pommi-iskun lasku kasvaa vielä vuosi räjähdyksen jälkeenkin. Uhreille ja uhrien omaisille sekä kauppakeskus Myyrmannin liikkeenharjoittajille maksettujen korvausten yhteissumma on miljoonia euroja. Eniten korvauksia on maksettu Myyrmannin kiinteistölle sekä noin sadalle kauppakeskuksen liikkeenharjoittajalle.

Vakuutusyhtiöiden korvattavaksi on tullut räjähdyksestä yli yhdeksän miljoonaa euroa. Suomen vakuutusyhtiöiden keskusliiton mukaan noin kaksi kolmasosaa korvaussummasta on liiketoiminnan keskeytymisestä aiheutuneita korvauksia. Noin kolmasosa korvauksista on maksettu tuhoisan räjähdyksen aineellisista vahingoista.

Henkilövahinkojen korvaamisesta keskusliitto ei osaa sanoa. Vakuutusyhtiöt eivät ole keränneet korvaustietoja yhteen. Suurin osa uhreista oli iltasella viettämässä vapaa-aikaa.

-Yleensä vapaa-ajan tapaturmavakuutusten korvausmäärät ovat aika pieniä, kertoo Marjo Lapatto vakuutusyhtiöiden keskusliitosta.

Ihmisille maksetuista vain summittaisia tietoja

Yksityiset uhrit ovat voineet anoa korvauksia Valtiokonttorilta ja Myyrmäki-rahastosta. Rikosvahinkoja korvaava Valtiokonttori ei ole laskenut myönnettyjen korvausten yhteissummaa, mutta toimistopäällikkö Pekka Syrjänen arvioi korvaussumman olevan satoja tuhansia euroja. Suurimmat yksittäiset korvaukset ovat olleet lähes 50 000 euroa. Korvaushakemuksia Valtiokonttoriin on tullut vajaat 150.

Korvausprosessi on Syrjäsen mukaan kuitenkin vielä kesken. Valtiokonttori maksaa korvaukset, sillä sivullisten uhrien lisäksi pommin räjäyttäjä kuoli itse iskussa. Koska 19-vuotias vantaalainen Petri Gerdt oli täysi-ikäinen ja toimi yksin, ei korvauksia voi periä keneltäkään muulta. Syrjänen kiittelee uhreille perustettua rahastoa.

-Edelleenkin on korvauslajeja, joita rikosvahinkolain mukaan ei korvata lainkaan, mutta joista vahingoittuneet voivat saada korvausta rahastosta, muistuttaa Syrjänen.

Vantaan kaupunki ja SPR perustivat viime lokakuussa Myyrmäki 11.10.2002 -rahaston uhrien ja heidän omaistensa tueksi. Myyrmäki-rahastosta rahallista tukea on jaettu 170 kertaa ja kaikkiaan 300 000 euroa. Rahaston mukaan tukitoiminta jatkuu vielä pitkään, sillä osa uhreista tarvitsee vammojensa vaikeuden takia pitkäaikaista henkistä ja fyysistä tukea.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme