Mainos
Mainos

Naantalin tulipalon syy onnettomuustutkijoiden tiedossa

Viiden nuoren kuolemaan johtaneen Naantalin tulipalon onnettomuustutkinta palopaikalla on loppusuoralla.

Tutkintalautakunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että viimeiset näytteet 70-luvun alussa rakennetusta puutalosta otetaan tämän viikon aikana.

- Pohdimme sen jälkeen poliisin kanssa, pystymmekö luovuttamaan kohteen omistajalle, kertoo lautakunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Nurmi.

Tutkintalautakunnalla on Nurmen mukaan jo selvä kuva siitä, mitä talossa tapahtui 9. lokakuuta, kun nuoret olivat kokoontuneet yhteiseen illanviettoon.

Päätutkintalinjana on edelleen se, että inhimillinen toiminta johti palon syttymiseen. Lause sulkee pois talon tekniikan, kuten takan, josta palon on epäilty saaneen alkunsa. Huolimatonta inhimillistä toimintaa ovat esimerkiksi varomaton tulen käsittely tai huolimaton tupakointi.

Nurmi ei kuitenkaan halua kommentoida syttymissyytä tarkemmin.

- Tutkijoina meitä kiinnostaa, miksi poistuminen epäonnistui niin pahasti. Suurin osa pelastuneista poistui rikottavien ikkunoiden kautta. Heidän selviämisensä ei ole ollut itsestään selvää, Nurmi kertoo.

Naantalilaisessa omakotitalossa oli tulipalon syttyessä neljätoista nuorta, joista viisi menehtyi ja yhdeksän loukkaantui. Onnettomuustutkijat ovat saaneet selvyyttä tuhoisan tulipalon kulusta tekemällä simulaatioita ja puhuttamalla silminnäkijöitä, joita talossa oli palohetkellä tai aiemmin illalla.

Aikanaan luovutettavan raportin tarkoituksena on tuoda keinoja, miten asuntopaloja voitaisiin ehkäistä.

Nurmen mukaan tekniikka kuten palovaroittimet ja sprinklerit ovat toissijaisia, sillä niitä käytettäessä palo on jo syttynyt.

- Palot on parempi ehkäistä kuin sammuttaa. Naantalin tulipalosta saadaan yksityiskohtaisia neuvoja, miten elää ja olla, Nurmi sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme