Mainos

Nahkiaista nihkeästi

Nahkiaisen pyynti on alkanut tänä vuonna nihkeästi Perämereen laskevissa joissa. Kaikkien jokien saaliit ovat olleet niukkoja. Saaliiden arvellaan olevan laskussa Pohjanmaan joissa myös lähitulevaisuudessa, koska toukkatuotanto on alentunut.

Perämeren ääreltä saadaan perinteisesti suurin osa, peräti 95 prosenttia, maan nahkiaisista. Vuotuiset saaliit ovat pyörineet 2-2,5 miljoonassa kappaleessa. Nahkiaisen pyynti alkoi koko maassa elokuun puolivälissä. Rauhoitettuna tämä herrainherkuksi mainittu, käärmettä muistuttava ympyräsuinen elävä on huhtikuun alusta elokuun puoliväliin.

Toiminnanjohtaja Jukka Pirttijärvi Pohjanmaan kalastajaseurojen liitosta arvelee, että kestää pitkälle syksyyn, ennen kuin nahkiaisen päänousu tapahtuu. Tämä johtuu siitä, että sekä jokivedet että merivesi ovat vielä lämpimiä. Pirttijärvi arvioi, että huippuhyviä nahkiaisvuosia ei enää tule, koska toukkatuotanto on vähentynyt vuosi vuodelta. Tämä taas johtuu hänen mukaansa jokien kehnosta tilasta eli huonontuneesta veden laadusta ja virtaamista.

-Jokivesien laatua huonontavat ravinnekuormitus ja happamuus, hän totesi. -Saalis putosi jo viime vuonna ja veikkaan, että se huononee vielä siitä, Pirttijärvi ennakoi.

-Parhaiden nahkiaisjokien eli Kala-, Lesti-, Pyhä- ja Siikajokien pääuomissa ei ole ollut enää takavuosina juuri toukkatuotantoa, ja tämä alkaa vaikuttaa nousevaan kantaan, hän selvitti. Sen sijaan pohjoisten jokien eli Kemi- ja Iijokien saaliit pysynevät ennallaan. Tähän päästään, koska kyseisissä joissa toukkatuotantoa pidetään yllä ns. ylisiirroilla.

Kysyntää riittää

Nahkiainen on aikamoinen tulolähde Perämeren kalastajille. Ansiokalastuksena nahkiaista pyytää Perämeren rannikolla muutama sata ruokakuntaa. Nahkiaisen pyynti on kalastajalle edullista, koska pyyntikulut jäävät vähäisiksi. Nahkiaista pyydetään merroilla ja rysillä.

Nahkiaisella riittää myös kysyntää. Alueen saalista noin puolet menee tuoreena Etelä-Suomeen. Toinen puoli jalostetaan pyyntipaikkakunnilla. Nahkiaisen kilohinta on pyörinyt pyynnin alkuvaiheessa viidenkympin tietämissä. Pääpyyntialueensa lisäksi nahkiaista pyydetään jonkin verran myös Kokemäenjoesta ja Kymijoesta.

Ison siian pyynti alkoi

Myös ison siian pyynti on alkanut Perämerestä. Saalisnäkymät arvioidaan paremmiksi kuin nahkiaisella. Varsinkin rysämiehet ovat saaneet jo heinäkuusta lähtien kohtuullisia saaliita Keski-Pohjanmaan ja ruotsinkielisen Pohjanmaan rannikolta. Sen sijaan Oulun pohjoispuolella siikasaaliit ovat olleet olemattomia. -Merkillepantavaa on, että kala on ollut myös pikkuisen isompaa kuin viime vuonna, Pirttijärvi iloitsi.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot