Mainos
Mainos

Näin äänet lasketaan

Kokoomuksen Lasse Männistön ja Laura Rädyn taistelu kansanedustajapaikasta on herättänyt kysymyksiä ääntenlaskennasta ja tarkistuslaskennasta. Männistö ohitti äänten tarkistuslaskennassa Rädyn, joka oli vielä vaali-illan jälkeen kiinni kansanedustajapaikassa.

Mitä äänestyslipulle tapahtuu sen jälkeen, kun äänestäjä on sen uurnaan sujauttanut?

Ääntenlaskenta alkaa vaalisunnuntaina jo kello 12 ennakkoäänien alustavalla laskennalla vaalipiirilautakunnassa. Alustavan laskennan jälkeen suoritetaan ennakkoäänien tarkistuslaskenta.

Varsinaisen vaalipäivän äänet lasketaan alustavasti jokaisella äänestysalueella. Sen jälkeen alueen tulos ilmoitetaan puhelimitse laskentakeskukseen eli vaalipiirilautakunnalle. Alustava tulos tallennetaan tietojärjestelmään.

Äänestysliput kuljetetaan äänestysalueilta vaalipiirilautakuntaan, missä suoritetaan maanantaina tarkistuslaskenta.

Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteerin Heikki Liljeroosin mukaan vasta tässä vaiheessa aletaan lähestyä vaalien virallista tulosta.

- Tarkistuslaskentaa jatketaan tarvittaessa niin kauan, että saadaan kaikki mahdolliset virheet ja epäselvyydet poistettua, Liljeroos korostaa.

Tulokset muuttuvat vaalipiirilautakunnan tarkistuslaskennassa vähintään jonkin verran, koska päätöksiä epäselvistä numeroista tai äänestyslipun hylkäämisestä asiattomien merkintöjen vuoksi ei tehdä äänestysalueilla, vaan ne siirretään suoraan vaalipiirilautakunnan ratkaistavaksi.

- Vaalipiirilautakunta arvioi, mistä numerosta on kysymys. Epäselvissä tapauksissa ääni hylätään, Liljeroos selittää.

Kokoomuksen tuoreen kansanedustajan Lasse Männistön ehdokasnumero oli 77. Männistö itse on arvioinut numeron vaikuttaneen laskentasotkuun. Liljeroos vahvistaa, että numerot 1 ja 7 aiheuttavat päänvaivaa.

- Ennen oli helpompaa, kun seiskaan vedettiin poikkiviiva, mutta nykyisessä kirjoitustyylissähän sitä ei käytetä. Se ehkä lisää mahdollisuutta epäselvyyteen, Liljeroos pohtii.

Helsingin vaalipiirissä annettiin eduskuntavaaleissa kaikkiaan noin 350 000 ääntä. Niistä hylättiin 2 084.

Suuri osa hylkäyksistä johtui vaalipiirilautakunnan sihteerin Heikki Liljeroosin mukaan siitä, että monelta äänestäjältä oli mennyt sekaisin Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien numerot.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme