Mainos
Mainos

Näin helle rasittaa kehoasi

Helle laittaa ihmisen kehon koetukselle.

Meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteenlaitoksen ilmastopalveluista kertoo, että tavallista korkeammilla lämpötiloilla sydän joutuu pumppaamaan verta enemmän, jotta ihon pinta pysyisi viileämpänä.

Helle rasittaakin erityisesti sydän- ja hengitystiesairauksia potevia.

– Heille saattaa tulla kuumasta ja kosteasta ilmasta erilaisia komplikaatioita. Keho joutuu helteellä koetukselle. Sydänsairailla sydäninfarktin riski saattaa kasvaa. Samoin helle voi rasittaa laaja-alaisista ihosairauksista sekä aineenvaihdunnan sairauksista kärsiviä, Jokinen kertoo.

Terveelle helle aiheuttaa väsymystä ja huimausta

Jokisen mukaan terveessä ihmisessä helle tuntuu väsymyksenä.

– Kun lihaksistosta menee veri enemmän pintaverenkiertoon, saattaa tuntea lihasten väsymystä. Jos ei ole tarpeeksi nauttinut nesteitä, huimaaminen tai pyörtyminen on mahdollista terveelläkin ihmisellä.

Jokisen mukaan terveenkin ihmisen kannattaa kovissa helteissä pitää huoli siitä, että nauttii nesteitä säännöllisesti, vaikka ei janottaisikaan.

Helleoireet ovat Jokisen mukaan yksilöllisiä.

– Pääsääntöisesti riskiryhmissä ovat iäkkäät ihmiset ja pienet lapset, jotka eivät ole tottuneet kuumuuteen. Kannattaa varmistaa, että pienimmät nauttivat nesteitä ja pysyttelevät mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa.

Loppuviikosta on luvattu jopa 36 asteen helteitä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme