Mainos
Mainos

Näin matkustat edullisesti kesä-Suomessa

Lapsiperheet ryntäävät nyt sankoin joukoin lomalaitumille eri puolille Suomea. Useimpien seutujen ykköskohteet tunnetaan hyvin, mutta matkalla voi törmätä muuhunkin mielenkiintoiseen, kun pitää silmänsä ja mielensä avoimina. Eikä kaiken aina tarvitse maksaa maltaita.

MTV3 Uutiset kysyi matkavinkkejä kuudesta suomalaiskaupungista. Paikalliset asiantuntijat antoivat vinkkejä niin tutuista paikoista kuin edullisemmista, paikoin jopa ilmaisista matkakohteista. Helsingin, Turun, Jyväskylän, Lappeenrannan, Kuopion ja Rovaniemen

Mitkä ovat seutusi suosituimmat kohteet lapsiperheille?

Helsinki: Linnanmäen huvipuisto ja Korkeasaaren eläintarha ovat kohteita, joissa melkein kaikki käyvät. Suomenlinnan luonto on nyt kauneimmillaan. Suosittu on myös Olympiastadionin torni, mutta se on parhaillaan remontissa.

Turku: Turun Linna, Turun Tuomiokirkko, Käsityöläismuseo ja Forum Marinum ovat kaupungin suosituimpia kohteita. Lapsiperheiden kannattaa ehdottomasti vierailla Kupittaan Seikkailupuistossa sekä tietenkin Naantalin Muumimaailmassa.

Jyväskylä: Kesällä matkailijat viihtyvät esimerkiksi Päijänne -risteilyillä, museoissa ja Lasten löytöretkikohteissa, joita ovat muun muassa Jyväskylän seikkailupuisto Peukkula, sekä Peurungan Hilarius Hiiren kylä. Seudulla on myös kesän aikana paljon tapahtumia, kuten heinäkuussa järjestettävät Neste Oil Ralli ja Jyväskylän Kesä –kaupunkifestivaali.

Lappeenranta: Lappeenrannassa elokuun loppuun asti avoinna oleva hiekkalinna on jo aika monelle tuttu paikka. Lisäksi hiekkalinnan vieressä on leikkimökkikylä Williranta, jossa on seitsemän sisustettua leikkimökkiä. Lapsia kiinnostavat myös katujunakierrokset kaupungissa. Parin kolmen tunnin risteilyjä lähtee satamasta päivittäin. Keskustan ulkopuolella Joutsenossa on Korpikeitaan kotieläinmetsä, joka on auki koko kesän. Imatralla taas järjestetään Imatrankosken koskinäytöksiä, jotka ovat kaikille hieno näky. Isommat lapset voivat kokeilla vaijeriliukua kosken yli. Imatran kylpylä on tietysti kestosuosikki.

Kuopio: Varmasti perinteiset kohteet, Puijon torni ja laivaristeilyt. Puijon Tornissa lapsia viehättää maisemat ja torni yleensä, niistä näkyvät mäkihyppytornit viehättävät. Luonto tulee Puijon kylkiäisenä, kaupungin sisällä pääsee keskelle erämaata, sillä opastettuja luontopolkuja kulkee ympäri kaupunkia. Risteilyissä on toistakymmentä lähtöä päivittäin, jos puhutaan 1,5 - 2 tunnin risteilyistä.

Rovaniemi: Suosittuja kohteita ovat ehdottomasti Joulupukin Pajakylä Napapiirillä, satumaailma Santapark, tiedekeskus ja kulttuurikohde Arktikum sekä Ounasvaaran liikuntapalvelut ja luonto. Ranuan Eläinpuisto sijaitsee Ranualla 80 kilometriä Rovaniemeltä.

Mitkä ovat kohteita, jotka helposti unohtuvat, mutta jotka olisivat näkemisen arvoisia?

Helsinki: Parin tunnin veneretket merellä ovat kokemisen arvoisia, niiden aikana näkee koko kaupungin aivan uudesta perspektiivistä. Kasvitieteellisissä puutarhoissa kannattaa käydä kävelemässä ja ihastelemassa ja Falkullan kotieläinpuistossa voi tutustua maatalon eläimiin. Aivan pienet lapset viihtyvät Laakson liikennekaupungissa.

Turku: Turusta pääsee helposti saaristoon. Esimerkiksi kaupungin oma ulkoilusaari Vepsä on vain tunnin laivamatkan päässä, ja se on mukava paikka viettää kesäpäivä nauttien merellisestä ympäristöstä. Tänä vuonna kannattaa myös tutustua Logomon näyttelyihin ja muihin Kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin.

Jyväskylä: Jyväskylä on Alvar Aallon kaupunki, seudulla on yhteensä 15 näkemisen arvoista Aalto-kohdetta. Kohteet edustavat arkkitehti Alvar Aallon tuotantoa aivan hänen uransa ensiaskelmilta loppuvaiheen suunnitelmiin saakka. Jyväskylän alueelta löytyy myös peräti kaksi Unescon kohdetta. Petäjäveden vanha kirkko, joka liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon pohjoismaisen puuarkkitehtuurin muistomerkkinä sekä Oravivuoren kolmiomittaustorni.

Lappeenranta: Myllysaaren ranta-alueella paikalliset käy uimassa, mutta matkailijat eivät välttämättä löydä sinne. Aluetta kehitetään koko ajan ja siellä on leikkipuisto ja vesiliukumäkiä. Lappeenrannnan lähellä Ylämaalla on jalokivikylä, jossa on pääsee etsimään niin sanottuja jalokiviä louhokselta.

Kuopio: Näkemisen arvoinen kohde on Alahovin viinitila, joka on Suomen ensimmäinen marjaviinitila. Kyseessä on koko perheen kohde, sillä tilalla voi seurata viinin valmistusta, vanhemmat voivat maistella viiniä ja lisäksi tilalle on kotieläimiä. Tilalle on laivakuljetus. Lisäksi yhdellä risteilyvuorolla on järjestetty lapsille aarrejahtia matkan ajaksi. Museoita on myös paljon, niissä pääsee tutustumaan muun muassa mammuttiin.

Rovaniemi: Muun muassa Hiidenkirnut 25 kilometrin päässä Rovaniemeltä, Rovaniemen useat galleriat, kuten Varjo Galleria ja Lapin Yliopiston galleriat, Lapin Metsämuseo ja Rovaniemen Kotiseutumuseo.

Mitä suosittelet niille, jotka haluavat matkailla edullisesti?

Helsinki: Helsingin kaupungin museot ovat maksuttomia, esimerkiksi ratikkamuseo saattaa kiinnostaa lapsia. Kiertoajelu kolmosen ratikalla on edullinen vaihtoehto tutustua kaupunkiin. Suomenlinnaan pääsee edullisesti ja lasten liput Uimastadionille maksavat alle kaksi euroa. Kannattaa myös seurata, mitä ilmaistapahtumia kaupungissa järjestetään.

Turku: Vanhan ajan maalaismiljööseen Kuralan kylämäellä pääsee tutustumaan muutamalla eurolla. Mikäli on lämmin ja aurinkoinen ilma, hyviä uimarantoja on Ruissalon ja Hirvensalon saarilla sekä Vepsän ulkoilusaarella. Samppalinnan ja Kupitraan maauimaloihin pääsee pulikoimaan parilla eurolla. Samalla hinnalla pääsee myös päristelemään polkuautoilla liikennekaupunkiin.

Jyväskylä: Viitaniemen liikennepuisto sekä jo kolme vuosikymmentä toiminut Mäkimatin perhepuisto ovat maksuttomia kohteita. Harjulla sijaitsevan vesitornista on näkymät koko Jyväskylän yli ja alakerrassa olevaan Luontomuseoon on perjantaisin vapaa pääsy.

Lappeenranta: Hiekkalinnaan ja Willirantaan tutustuminen on maksutonta, samoin kuin uimarannoilla oleileminen ja koskinäytösten seuraaminen. Lappeenrannan satama-alue on myös kaunis ja paikalliset lihapiirakkaerikoisuudet, vedyt ja atomit maistuvat koko perheelle.

Kuopio: Kuopio valittiin Leikin pääkaupungiksi viime vuonna, joten kaupungissa on paljon ilmaisia lähiliikuntapaikkoja. Lisäksi Pikku-Pietarin torikuja kaupungin keskustassa on viehättävä paikka koko perheelle. Joskus siellä on esimerkiksi ritsa-ammuntaa.

Rovaniemi: Rovaniemen alueen maksuttomia kohteita ovat muun muassa luontoreitit, kaupungin eteläpuolella Rautiosaaren kylästä löytyy luonnonmuovaamat Hiidenkirnut. Myös vierailu Joulupukin Pääpostissa Napapiirillä sekä Marttiinin Wanhaan Tehtaaseen tutustuminen ovat täysin ilmaisia vierailukohteita Rovaniemellä.

Minkälaista matkailukesää seudulle odotetaan?

Helsinki: Yöpymisvuorokausien odotetaan nousevan tänä kesänä neljä prosenttia viime kesään verrattuna.

Turku: Matkailukesästä odotetaan ennätysvilkasta. Jo alkuvuosi on osoittanut matkustajamäärien olevan kasvussa. Turku on Euroopan Kulttuuripääkaupunki vuonna 2011 yhdessä Tallinnan kanssa hotellit ovatkin ilmoittaneet, että ennakkovarauksia kesälle on aiempaa enemmän.

Jyväskylä: Kesästä odotetaan matkailullisesti vilkasta. Kotimaisten matkailijoiden lisäksi vierailijoita saapuu seudulle esimerkiksi Saksasta, Venäjältä, Italiasta ja Espanjasta.

Lappeenranta: Seutu on perinteisesti suosittu kesällä ja kiinnostusta on riittänyt tänäkin vuonna jo alkukesästä.

Kuopio: Viime kesään verrattuna tulee varmasti olemaan suuri kontrasti, sillä viime kesä oli megakesä asuntomessujen takia. Kiva kutina on kuitenkin olemassa, että sekä suomalaisia että ulkomaalaisia matkailijoita olisi Kuopioon tulossa paljon.

Rovaniemi: Ennakkomerkit matkailukesän osalta ovat hyvät. Matkailuneuvontaan on tullut runsaasti kyselyitä sekä kotimaisilta että ulkomaisilta matkailijoilta. Jo alkukesä on osoittanut, että matkailijoita on hyvin liikkeellä perinteisistä lähtömaista, kuten Saksasta, mutta myös Ranskasta sekä muista Etelä-Euroopan maista.

Lähteet:

Helsinki: Kaija-Leena Winberg, markkinointisuunnittelija, Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimisto.

Turku: Teemu Vappula, asiakaspalvelupäällikkö, Turku Touring.

Jyväskylä: Susanne Sarvilinna, matkailukoordinaattori, Jyväskylän Seudun Matkailu.

Lappeenranta: Suvi Ahola, markkinointipäällikkö, goSaimaa. Oy.

Kuopio: Virpi Hakkarainen, matkailutiedottaja, Kuopion alueen matkailun informaatiokeskus.

Rovaniemi: Heidi Rantanen, matkailuneuvoja,Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy / Matkailuneuvonta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme