Mainos
Mainos

Näin pakkanen vaikuttaa suomalaisten terveyteen - kuulutko riskiryhmään?

Kova pakkanen on vaarallisinta astmaatikoille, vanhuksille sekä keuhko- ja sydänsairauspotilaille, kertoo lääketieteen tohtori, erikoistutkija Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta

Astmaatikkojen keuhkoputket ovat kovilla kylmässä ja kuivassa ilmassa - kun pakkanen painuu -20 tuolle puolen, on hengitystiet suojattava hyvin. Tarvittaessa astmaatikko voi käyttää ennalta ehkäisevää lääkitystä.

Keuhko- ja sydänsairaudet heikentävät ihmisen yleiskuntoa, jolloin lämpötilanvaihtelut vaikuttavat kehoon voimakkaammin kuin perusterveillä ihmisillä. Paksu pukeutuminen tekee liikkumisesta vaikeampaa ja aiheuttaa lisäkuormitusta.

– Sairaiden ja vanhusten olisi huolehdittava, etteivät he rehki pakkasessa yli voimiensa. Esimerkiksi kauppareissulle voi pyytää apua, Salonen muistuttaa.

Terveenkään ei kannata huippu-urheilla pakkasella

Vanhempien on huolehdittava siitä, etteivät pienten lasten ja vauvojen sormet, varpaat, nenä tai posket palellu. Alle 2-vuotiaat eivät aina osaa sanoa tarpeeksi ajoissa, milloin tuntuu liian kylmältä.

Henkilöiden, joilla on heikentynyt ääreisverenkierto, on myös muistettava pakkasilla suojata raajansa muita huolellisemmin.

Kun pakkanen nousee yli -20 asteen, ei terveidenkään kannata Salosen mielestä rehkiä ulkona täysin palkein. Ulkoliikuntaa harrastaville hän ei suosittele urheilua maksimiteholla.

– Esimerkiksi monet hiihtäjät sairastavat astmaa, ja se johtuu liiasta rasituksesta kylmässä, Salonen sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme