Mainos
Mainos

Näin palkkaneuvottelut etenevät

Neuvottelut keskitetystä palkkaratkaisusta näyttävät ajautuneen umpikujaan. Neuvottelut päättyivät illalla, eikä uusia neuvotteluja ei ole sovittu. SAK enteilee vaikeita neuvotteluja ensi syksyksi. MTV3:n politiikan toimittaja Raimo Pitkänen uskoo myös neuvottelujen jatkuvan vasta ensi syksynä.

– Työmarkkinajärjestöillä ei nyt ole mitään kiirettä tai tarvetta edetä tänä keväänä yhtään minnekään, koska suurten liittojen sopimukset ovat yhä voimassa.

Liittojen sopimukset katkeavat syksyllä, jolloin paineet neuvotteluille konkretisoituvat.

– Varmaankin syys-lokakuussa Metalliliitto, Pro ja Akavan teollisuusliitot alkavat neuvotella teknologiateollisuuden kanssa.

Pitkänen muistuttaa, että eilen kariutuneista neuvotteluista huolimatta keskitetty palkkaratkaisu on yhä mahdollinen. Ihmeitäkin tapahtuu.

– Totta kai keskitetyn palkkaratkaisun voi neuvotella koska vaan. Mutta mitä nyt olen näitä neuvotteluja seurannut, niin halu löytää ratkaisu on vähissä, summaa Pitkänen.

Ensi syksyn taloustilanne vaikuttaa olennaisesti mahdollisiin alakohtaisiin neuvotteluihin.

– Syksyn taloustunnelmat vaikuttavat paljon palkankorotusvaatimuksiin ja siihen miten työnantaja suhtautuu niihin.

– Tulossa on vaikea syksy ja ensi talvi. Lakkovaroituksia ja työriitoja odotettavissa.

Mutta: nyt kariutuneet neuvottelut eivät olleet täysin turhia.

– Hyvä asia on se, että sitkeä ja välejä rasittanut koulutuspäiväkiista on nyt pois päiväjärjestyksestä. Se puhdistaa pöytää syksyn liittoneuvottelujen edeltä, sanoo Pitkänen.

(MTV3)

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 21.3.2013)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme