Mainos
Mainos

”Näin se ei ainakaan toimi”

Tuuti Piippo & Miika Peltola ”Kantapään kautta, Kirja rohkeista epäonnistumisista”

(Tammi)

Edison ei keksinyt hehkulamppua vaan hän keksi 10 000 erilaista tapaa, joilla se ei ainakaan toimi.

Jos tutkijatiimi olisi antanut epäonnistumisten lannistaa, maailmanmaineeseen ei olisi noussut heidän johtajansa vaan joku muu, jota onnistumisen vimma olisi ajanut perille asti. Edisonilla oli resursseja mutta sanoman ydin tässä on, ettei hän laskenut epäonnistumisia vaan välttämättömiä yrityksiä onnistua.

Yhdysvaltojen kaltaisessa suuressa tai pienemmässäkin yhteisössä onnistuminen on todennäköisempää, koska yhteisö kannustaa kokeilemaan, sallii erilaisuutta ja iloitsee toisten menestymisestä.

Piipon & Peltolan kirja panee lukijansa miettimään omia valintojaan, omaa rohkeuttaan ja sitkeyttään. Myös omaa kykyään johtaa tiimiä, vaatiiko liian vähän vai liikaa, oivaltaako yritysjohtaja miten nopeasti maailman kulutustarpeet muuttuvat ja miten rohkeasti vanha on vaihdettava uuteen tekemisen tapaan jos haluaa olla mukana. Jos joku on ennen tehty näin tai näin, niin nyt se onkin tehtävä jotenkin aivan toisin, raikkaasti.

Viisitoista tunnettua suomalaista kertoo omista kauhun hetkistään, omista vääristä valinnoistaan ja lopulta tavasta selvitä eteenpäin.

Tarinat ovat hyvin eritasoisia. Avomielisimmin ja antoisimmin kertovat Mikael Jungner, Eva Wahström, Anssi Kela ja Jari Sarasvuo. Muutamat muut selittävät epäonnistumisiaan tai haasteitaan systeemin kankeudella tai median ilkeydellä.

Satuitteko kuulemaan kun STT:n radiouutisissa kerrottiin, että Wienissä on räjähtänyt atomipommi. Kukaan ei ollut loukkaantunut. Uutisen lukijalle selvisi myöhemmin, että olisi pitänyt sanoa autopommi.

Mokasta on yli 20 vuotaa eikä lukijan, Jari Sarasvuon ura ei päättynyt siihen. Pomo haukkui hänet idiootiksi, mutta sekään ei lannistunut. Kirjassa on monta rohkaisevaa, uskottavaa esimerkkiä urheilusta, yritysjohtamisesta ja taiteen tekemisestä.

Meillä nauretaan mielellään toisten virheille ja näinä aikoina kun kilpailu taloustaantuman takia vain kiristyy, pilkkakirveet heiluvat kollegojen kaatamismielessäkin.

Itsekin tein samanlaisen virheen Falklandin sodan aikoihin: aloittelevana ulkomaantoimittajana kirjoitin yövuorossa Uuden Suomen toiseen painokseen, että Argentiina käytti brittejä vastaan ydinpommia.

Pomo ei sanonut mitään, ei tullut mitään palautetta, en huomannut sitä itse, vasta myöhemmin kollega Satu nauroi koko juttua. Jos virhe olisi tullut julkisuuteen olisin hävennyt itseni maan alle. Sellainen on vaikea kääntää voitoksi.

Piippo & Peltola käsittelevät häpeän tunteen lisäksi tiiviisti ja valaisevasti muita käyttäytymistä ohjaavia tunteita, niitä synnyttäviä normeja. Ja niiden puutetta. Kirja toteaa, että tehoyhteiskunnan yksin kasvavat lapset eivät saa isovanhemmiltaan (eikä aina edes vanhemmiltaan) oppia yhteiselämän normeista, oikeasta ja väärästä.

Virheitä tehdään osaamattomuutta tai niiden pelko lopettaa kaiken uuden yrittämisen. Halu välttää virhettä pitäisi kanavoida energiaksi tehdä työtään entistä huolellisemmin, opiskella innokkaammin ja nauttia paremmista saavutuksistaan. Kehitys päättyy heti kun alkaa välttää virheitä olemalla tarttumatta uuteen teknologiaan, uuteen tapaan tehdä omaa työtään, mitä se ikinä onkaan.

Piippo & Peltola lienee tarkoittaneet kirjansa johtamisoppaaksi ja elämänhallintaoppaaksi. Tekijät ovat paneutuneet aiheeseensa perusteellisesti, tuoreet haastattelut, kansainväliset esimerkit ja teoria tukevat toisiaan. Teksti on kautta kirjan mukavasti luettavaa ja haastateltavien äänet melkeinpä kuulee heidän ilmaisutyylinsä säilyttämisen ansiosta. Takakansi mainostaa kirjaa historialliseksi – se tuntuu ylimainonnalta mutta muuten kirja ei sorru ylioptimistiseen yrittämisen yllyttämiseen vaan tiivistää lopussa joukon tuhoisia yrityksiä. Niistä monet olivat historiallisia. Joiltakin on into ylittänyt realismin. Sen ei silti pidä jähmettää meitä uuden löytämisestä nauttivia.

Kirjan tekijät ovat haastateltavina Helsingin kirjamessuilla sunnuntaina 28.10.2012 klo 16.00 Bonnier-lavalla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme