Mainos
Mainos

Näin tulivuoria tutkitaan

Tasaisin väliajoin tupruttelevat tulivuoret ovat lisänneet kiinnostusta myös alan tutkimuksen.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut geologian museon yli-intendentti Arto Luttisen mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että Grimsvötn-tulivuoren purkaus olisi nyt päättynyt.

– Tulivuori päästi noin vuorokausi sitten viimeisen tuhkapölähdyksen 12 kilometriin ja rauhoittui sen jälkeen. Myös maan liikkeet ovat vaimenemassa. Syviä maanjäristyksiä ei ole tapahtunut viime tuntien tai oikeastaan viime vuorokausienkaan aikana, Luttinen listaa merkkejä.

Tästä huolimatta purkaukden päättymisestä voi olla varma vasta kuukausien päästä

– Kyllä siihen tässä vaiheessa aina sellainen pieni kysymysmerkki jää. Tulivuoritutkija sitten vastaa ehkä kuukausien kuluttua, että kyllä se loppui tuolloin, Luttinen arvioi.

Monenlaisia tutkimusmenetelmiä

Tulivuoren aktivoitumista tutkitaan hyvin monella tavalla. Maan kuoren liikkumista voidaan mitata hyvin tarkasti satellittipaikantimella eli GPS:llä.

– Tulivuoren muoto muuttuu, kun sinne kohoaa magmaa syvältä maan uumenista. Se pullistuu, kun magmasäiliö täyttyy. Tämä voidaan mitata ihan senttimetrien tarkkuudella. Kun taas purkaus tyhjentää magmasäiliötä, tulivuori painuu kasaan, Luttinen kuvailee.

Maanjäristyksiä voidaan tutkia eri tasoilla ja nähdä, kuinka magma nousee syvyyksistä kohti maan kuoren pintaa.

– Voidaan myös tehdä havaintoja kaasupurkausten kemiasta, veden kemian muutoksista, Luttinen jatkaa listaa tutkimusmenetelmistä.

Tulivuorenpurkausten tarkka ajallinen ennustaminen on osoittautunut toistaiseksi mahdottomaksi. Luttisen mukaan purkaus on mahdollista ennustaa varmallakin tasolla, mutta vasta aivan viime hetkellä.

Vaikka sääennusteiden luotettavuus on parantunut huimasti teknologisten mullistusten myötä, ei tulivuorten sielunelämään ole luvassa tarkempaa ja luotettavampaa tutkainta.

– Kallioperä ja maan uumenet ovat näkymättömissä. Se ei ole läpinäkyvä niin kuin ilmakehä. Virtaukset pitää mitata pelkästään mittareilla. Magman liikkeet, maapallon pulssi ja virtaukset ovat hidasta sorttia, joten ennusteiden parantaminen tulee olemaan huomattavan vaikeaa, Luttinen toppuutelee.

Islannissa tupruttaa 4-5 vuoden välein

Tiettyä ennustettavuutta Islannin 17 aktiivisella tulivuorella kuitenkin on. 1700-luvulta lähtien Islannissa on purkautunut tulivuori keskimäärin noin 4-5- vuoden välein. Luttisen mukaan myös yksittäisillä tulivuorilla on oma rytminsä, tosin monella hyvin epätarkka.

Loma-aikatauluja ei kannata kuitenkaan lähteä suunnittelemaan tältä pohjalta. Kyseessä on vain tilastollinen 4-5 vuotta. Luttinen korostaakin, että tulivuoriin liittyvä epävarmuus on asia, joka pitää vain hyväksyä.

Katso geologian museon yli-intendentin Arto Luttisen haastattelu: (Huomenta Suomi 26.5.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme