Mainos
Mainos

Näin uhrintunnistaminen tapahtuu

Keskusrikospoliisissa toimii uhrintunnistus- eli DVI (Disaster Victim Identification) -yksikkö. Sen tehtävänä on tunnistaa suuronnettomuuksissa tai muuten kuolleita henkilöitä, joiden henkilöllisyyttä ei voida muulla tavoin luotettavasti selvittää. Tavoitteena on selvittää aukottomasti vainajan henkilöllisyys, jotta hänet voidaan julistaa kuolleeksi.

Tunnistamistyön perustana on kaksi identtistä lomakesarjaa, joista toiseen kerätään kaikkea mahdollista tunnistamista auttavaa tietoa tunnistettavasta henkilöstä (ns. Ante Mortem eli elinaikaista tietoa).

Poliisi täyttää hyvin yksityiskohtaisen lomakkeen yhdessä omaisten kanssa ja täydentää sitä mm. omaisilta saaduilla valokuvilla sekä terveydenhuollosta ja hammashuollosta saatavilla tiedoilla. Hammaskartat ovat tärkeitä tunnistamisessa, samoin esim. leikkausarvet, tatuoinnit ym. tiedot.

Ruumiinavaus tehdään mahdollisuuksien mukaan

Tunnistamattomasta vainajasta täytetään vastaava lomakesarja (Post Mortem eli kuolemanjälkeiset tiedot), johon kirjataan vastaavat tiedot ulkoisista tuntomerkeistä, vaatetuksesta, koruista jne. Vainajalta otetaan sormenjäljet ja DNA-näyte. Jos mahdollista, vainajalle tehdään oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus, josta saadaan lisätietoja.

Sekä elinaikaiset tiedot että kuolemanjälkeiset tiedot toimitetaan tunnistusryhmälle, joka vertailee tietoja ja tarvittaessa hankkii vielä lisätietoja. Kun ryhmä varmistuu vainajan henkilöllisyydestä, asiakirjat siirtyvät lopulliseen tarkistusportaaseen ns. tunnistusraadille. Siihen kuuluvat tutkinnasta vastaava poliisi, uhrintunnistamisesta vastaava poliisi sekä vastaavat oikeuslääkäri ja oikeushammaslääkäri.

Tunnistajat tekevät työtä oman toimen ohella

Kun tämä raati varmistuu vainajan henkilöllisyydestä, se kirjoittaa tunnistamisesta todistuksen, jonka perusteella oikeuslääkäri voi kirjoittaa vainajan kuolintodistuksen ja poliisi voi antaa hautausluvan.

Yksikkö koostuu oman toimensa ohella uhrintunnistustoimintaan määrätystä keskusrikospoliisin henkilöstöstä, oikeuslääkäristä ja oikeushammaslääkäristä sekä heidän varamiehistään. Ryhmään kuuluvat myös psykologi ja teologi. Kaikki ovat saaneet tehtävään erikoiskoulutuksen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme