Mainos
Mainos

Näin vaaliehdokkaat kommentoivat kehitysapua MTV:n vaalikoneessa

MTV Vaalikoneen mukaan valtaosa ehdokkaista kannattaa kehitysmaiden auttamista. Ehdokkaat ovat kommentoineet kysymystä monilla tavoin.

MTV:n vaalikone

MTV:n vaalikoneen kysymyksiin on vastannut yli 1500 eduskuntavaaliehdokasta.

Etsi ehdokasta ja tutustu tarkemmin MTV:n vaalikoneeseen täältä.

Löydät kaikki MTV:n vaaliuutiset osoitteesta www.mtv.fi/vaalit.

Eräs suurista teemoista oli vastakkainasettelu Suomen ja maailman köyhyyden välillä. Suomen taloustilanne huolestutti monia.

– Suomen tulisi auttaa ensin Suomen vähäosaiset jaloilleen ensin ennen kuin jakaa rahaa muualle, vaatii Erik Andrei Järvi muutos 2011 -puolueesta.

– Julkisen kehitysyhteistyön avulla on alennettu maailmanlaajuisesti lapsikuolleisuutta ja nostettu tuntuvasti lasten koulunkäyntiastetta. Olemme nyt itse vaikeuksissa, mutta meidän ei pidä kääntää selkäämme vielä heikommille. Hyvä antaa vähästäänkin, paha ei anna paljostaankaan, sanoo Juha Tuomikoski vihreistä.

– Suomi voi ja pitää omien taloudellisten rajojen puitteissa auttaa kehitysmaita. Suomi oli itse 1900-luvun alussa maatalousvaltainen kehitysmaa, muistuttaa Matti Nevalainen itsenäisyyspuolueesta.

Ehdokkaat huolissaan kohdentumisesta

Moni ehdokkaista toi esille kysymyksen siitä, miten kehitysapua jaetaan ja kuinka se tulisi kohdentaa.

– Suomen pitää huolehtia kansainvälisistä solidaarisuusvelvoitteistaan. Toiminnan vaikuttavuutta tulee parantaa ja kohdentamista tarkentaa. Suomen tulee profiloitua erityisesti naisten koulutuksen edistäjänä, visioi Julius Karlsson vasemmistoliitosta.

– Jatkossa kaikki Suomesta annettava kehitysapu tulee olla suomalaista alkuperää, jotta se hyödyttää myös Suomen kasvua. Kehitysapuna ei siis tule lähettää rahaa tai ostaa tavaroita muualta, ehdottaa taas kokoomuksen Tiina Larsson.

Apua heikommille

Eräs kantava teema vastauksissa oli varakkaan Suomen apu heikoille kehitysmaille. Kehitysavun nähtiin auttavan myös Suomea.

– Meidän tulee pyrkiä 0,75 prosentin tasoon kehitysavussa. Auttamalla kehitysmaita, autamme samalla itseämme. Kehittyvät kehitysmaat eivät generoi pakolaisia ja terroristejä. Olemme rikkaana kansana moraalisesti velvollisia auttamaan köyhempiämme, toteaa Jarkko Lammi kristillisdemokraateista.

– Kehitysapurahat ovat olleet riittämättömiä ja pieniä, eikä niitä saa entisestään leikata. Maailma on jakautunut riistäjiin ja riistettäviin, eikä meidän tule tätä kehitystä tukea, vaan auttaa heikompiosaisia, kommentoi Sami Markuksela SKP:stä.

– Minusta on kannettava vastuu myös kaukana olevista hätää kärsivistä. Kysymys on myös laajempi: tähän auttamiseen pitäisi myös esimerkiksi ylikansallisten yhtiöiden osallistua, sanoo taas Jari Niemelä SDP:stä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot