Mainos
Mainos

Näin varmistat autosi ja itsesi pakkaskestävyyden joululiikenteessä

Joulunviettoon autolla suuntaavien on ennen reissua syytä tarkistaa niin auton kunto kuin menopelin varusteet hätätilanteita varten.

Auto on Liikenneturvan mukaan syytä pakata niin, että ensiaputarvikkeita ja lämmintä vaatetta on helposti saatavilla.

– Jos matka tyssää kesken kaiken, kylmenee auto nopeasti. Jos apua joudutaan odottamaan pitkään, lämmintä vaatetta tarvitaan näillä pakkasilla paljon, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen tuumaa.

Vuoden pimeimpänä hetkenä tien poskessa on rutkasti apua myös taskulampusta ja huomioliiveistä, jotka mahtuvat vaikka hansikaslokeroon. Lisäksi Valtonen muistuttaa, että kännyköissä on syytä olla virtaa ja tiepalvelun puhelinnumero muistissa. Esimerkiksi Autoliiton yleinen tiepalvelunumero 0200 8080 (1,95 euroa/min) tuo apua paikalle ympäri Suomen.

Sää lauhtuu joulupyhinä, mikä luo lisähaasteita auton tuulilasien kunnolle. Tuulilasin pesunesteen on Autoliiton viestintäpäällikön Jukka Tolvasen mukaan oltava riittävän voimakasta, jotta se puree pakkasellakin. Lisäksi jäähdytysnesteen ja öljyjen kunnon tarkastamiselle olisi syytä olla aina aikaa.

– Suolainen sohjo voi tehdä näkyvyydestä heikkoa, jos pesunestesäiliö tyhjenee, Liikenneturvan Valtonen muistuttaa.

Akkulaturi ja lämmitin mukaan

Autoliiton Tolvanen vinkkaa myös pakkaamaan mukaan lohkolämmittimen jatkojohtoineen. Moottori olisi hyvä esilämmittää ennen liikkeellelähtöä. Jos auto on joulunpyhinä pitkään paikallaan, voi akku simahtaa: siispä mukaan myös akun latausjohdot ja laturi.

Täyteen pakattu auto on rasite myös renkaille, joiden paineet on todennäköisesti tarkastettu edellisen kerran talvirenkaita vaihdettaessa. Autoliitosta muistutetaan, että joululahjakuormalla täytetyn auton renkaissa on syytä olla tavallista enemmän painetta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme