Mainos
Mainos

Näin veronkiristykset kuristavat kuluttajan lompakkoa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) lupasi, että suurin osa valtion säästöistä toteutetaan ensi vuoteen mennessä. Tavalliselle tallaajalle se näkyy kukkarossa.

Asuntojen korkovähennyksestä ja kotitalousvähennyksestä hallitus aikoo saada verotuloja 300 miljoonaa euroa. Se tehdään pienentämällä verotuksessa vähennettäviä summia

Esimerkiksi asuntovelallisille korkovähennyksen ehdot heikkenevät vaalikauden aikana. Vuoteen 2014 mennessä vain 75 prosenttia lainan koroista on enää vähennyskelpoisia. Asuntovelalliselle tämä voi tarkoittaa satojen eurojen menetyksiä.

– Muutos toteutetaan asteittain, joten ensi vuonna korkovähennysoikeus rajataan 15 prosenttiin, sitä seuraavina vuosina korkovähennys supistuu viisi prosenttia ja vuonna 2014 viisi prosenttia, kertoo hallitusneuvos Panu Pykönen valtiovarainministeriöstä.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laskee nykyisestä 3000 eurosta 2000 euroon. Vielä tänä vuonna veroetua saa 60 prosenttia työmaksuista. Jatkossa korvausprosentti pienenee 45 prosenttiin.

Perintöveroon tulee vaalikauden aikana uusi porras, jonka tarkoitus on purra merkittävimpiin perintöihin. Uudessa perintöveron kiristyksessä verotaulukkoon lisätään 16 prosentin lahja- ja perintövero, joka koskee yli 200 000 euron perintöjä.

Myös polttoainevero nousee

Liikenteen polttonesteiden verotasoa nostetaan kahdessa vaiheessa yhteensä 10 prosentilla. Hallitusohjelmassa polttoaineiden veronkorotuksilla on suunniteltu saavan 250 miljoonan euron säästöt valtiolle.

Valmisteverojen puolella kiristetään sanomalehtiveroa, sekä tupakan ja alkoholin verotusta. Alkoholin ja tupakanverotuksella valtiolle kilahtaa kassaan 150 miljoonaa euroa.

– Parhaillaan valtiovarainministeri pohtii työryhmänsä kanssa juuri veroja. Tarkkaa tietoa ei kenelläkään vielä ole, miten esimerkiksi alkoholin ja tupakan verotus muuttuu, kertoo hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä.

Sanomalehtivero nousee hallitusohjelman mukaan yhdeksään prosenttiin.

– Se tarkoittaa hintojen nousua, jos siis lehdet siirtävät sen suoraan sanomalehtien tilaajille. Jos lehden tilaus maksaa nyt 100 euroa, niin seuraavaksi se maksaa 109 euroa, toteaa lainsäädäntöneuvos Tommi Parkkola valtiovarainministeriöstä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme