Mainos
Mainos

Näin verotus muuttuu vuoden vaihtuessa – pienten lasten vanhemmat hyötymässä

Valtiovarainministeriö arvioi, että palkkatulojen verotuksen pitäisi pysyä ennallaan ensi vuonna. Verotuksen rakenteeseen tulee kuitenkin muutoksia.

Ansiotulojen verotukseen tehdään indeksitarkistus kaikilla tulotasoilla ja työn verotusta kevennetään kaikissa tuloluokissa. Palkansaajamaksujen korotukset ja yleinen ansiotason nousu syövät kuitenkin tuloverojen supistumisen hyödyt palkansaajien kannalta.

Korkovähennyksestä pois

Asuntovelalliselta nipistetään jälleen pois 10 prosenttiyksikköä asuntolainojen korkovähennyksestä. Koroista vähennyskelpoisia on vuodenvaihteen jälkeen enää 35 prosenttia.

Pieni- ja keskituloisten kannalta valtion tuloveroa suhteellisesti selkeästi suurempi menoerä on kunnallisvero, joka nousee 53 kunnassa ja laskee 6 kunnassa. Myös arvonlisävero ja valmisteverot purevat suhteellisesti enemmän pieni- kuin suurituloisiin. Niistä nousevat nyt alkoholi-, tupakka- ja lämmityspolttoaineiden verot.

Eläkkeistä ensi vuodelle vahvistettu elinaikakerroin supistaa vuonna 1956 syntyneiden eläkkeitä vajaat 4 prosenttia. Elinaikakerroin vahvistetaan aina 62 vuotta täyttäville.Takuueläke nousee 15 eurolla 775 euroon, mutta kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien indeksikorotukset jätetään tekemättä ja kansaneläkeindeksi jäädytetään tämän vuoden tasolle.

Pienten lasten vanhemmat hyötyvät

Pienten lasten vanhemmat hyötyvät selvästi, kun varhaiskasvatusmaksut alenevat. Toisen lapsen sisaralennus nousee 50 prosenttiin aiemmasta 10 prosentista. Keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat vuodessa yli 1  200 eurolla.

Noin 6  700 perheelle varhaiskasvatus muuttuu kokonaan maksuttomaksi, kun perheiden tulorajoja nostetaan.

Lapset huomioidaan myös opintotuessa, johon tulee 75 euron huoltajakorotus. Lasta huoltavan opiskelijan opintotuki nousee 325 euroon 250 eurosta.


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot