Mainos
Mainos

Näin yhteiskuntasopimus alentaisi palkkoja teollisuusaloilla – vaikutus jopa 1800 euroa vuodessa

Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM on laskenut kaavaillun yhteiskuntasopimuksen vaikutukset palkkoihin. Laskelman mukaan vuonna 2020 kaikilla liiton aloilla olisi noin 3,2 prosenttia alhaisemmat palkat kuin vuonna 2014.

Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM on tehnyt laskelmat siitä, miten yhteiskuntasopimus vaikuttaisi palkkoihin sen sopimusaloilla. 

TEAM:in arvio yhteiskuntasopimuksen vaikutuksesta tulotasoon

TEAM-liiton sopimusalaBruttopalkan muutos vuonna 202024 tunnin työajan pidennyksen arvo euroissa
Autonrengasala-578 €-318 €
Graafinen teollisuus-732 €-402 €
Kemian perusteollisuus-986 €-542 €
Kumiteollisuus-826 €-454 €
Lasikeraaminen teollisuus-776 €-426 €
Muovi- ja kemian tuoteteollisuus-718 €-394 €
Nahka- ja kenkäteollisuus-552 €-303 €
Tekstiili- ja vaatetusteollisuus-631 €-347 €
Tekstiilihuoltoala-536 €-294 €
Öljy-, kaasu- ja petrokemian teollisuus-1 147 €-630 €

Luvut on laskettu suhteessa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n keräämiin vuoden 2014 palkkatietoihin. Luvuissa ei ole otettu huomioon verotusta eikä vuoden 2014 jälkeisiä palkankorotuksia. 

Mitä luvut sisältävät?

TEAM:in laskelman ensimmäisessä sarakkeessa oleva bruttopalkan alennus johtuu työntekijän maksamien työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen noususta. Nousu on sopimuskaavailuissa asteittaista vuoteen 2020 mennessä.

Seuraavassa sarakkeessa lasketaan puolestaan menetys, jonka aiheuttaa työajan pidentyminen kolmella työpäivällä. Pidennyksen rahallinen arvo on laskettu TEAM:issa siten, että yhden päivän osuus on 0,43 prosenttia vuosiansioista, kertoo tutkija Veli-Pekka Leino.

Prosentuaalisesti kaikilla TEAM:iin kuuluvilla työntekijöillä palkat ovat vuonna 2020 laskelman mukaan 3,2 prosenttia vertailuvuotta 2014 alemmat.

TEAM:in mukaan myös muilla yksityisillä aloilla palkanlasku on saman suuruinen, 3,2 prosenttia.

Julkisten alojen palkka alenisi tätäkin enemmän lomien lyhennysten vuoksi. TEAM laskee, että julkisella puolella palkka-ale olisi noin prosenttiyksikön enemmän eli arviolta reilut neljä prosenttia.Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot