Mainos
Mainos

Käteen jäävät tulot pienenevät – näin yhteiskuntasopimus rokottaa palkansaajaa

Työmarkkinajärjestöt edellyttävät, että niiden neuvottelema sopimus korvaa hallituksen niin sanotut pakkolakitoimet ja että hallitus peruuttaa 1,5 miljardin lisäleikkaukset ja veronkorotukset ja toteuttaa kaavailemansa tuloveronkevennykset.

Näin yhteiskuntasopimus vaikuttaisi palkansaajiin ja yrityksiin:

Palkansaajat

– Nykyisten työ- ja virkaehtosopimusten voimassaoloa jatketaan 12 kuukaudella. Tämä tarkoittaa sitä, että palkankorotuksia ei tule.  

– Työntekijän keskimääräistä työeläkemaksua korotetaan 1,20 prosenttiyksiköllä 2017-2020 ja työnantajan maksua alennetaan saman verran.  

– Työnantajien keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu alenee 0,85 prosenttiyksikköä ja työntekijän nousee saman verran. Muutos toteutetaan 2017-18.  

– Maksujen muutokset merkitsevät sitä, että palkansaajan käteen jäävät tulot pienenevät.

– Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. Muutos astuu voimaan 1.1.2017. Pidennysten toteuttamistapa sovitaan alakohtaisesti.  

– Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosentilla nykyisestä. Leikkaus on määräaikainen ja kestää kolme vuotta.

Yritykset ja paikallinen sopiminen

– Työnantajien sosiaaliturvamaksua alennetaan 2017-2020. 

– Paikallisen sopimisen edellytyksiä lisätään työehtosopimuksissa. Käyttöön otetaan esimerkiksi selviytymislauseke, jonka avulla työnantaja voi sopeuttaa työehtoja taloudellisissa vaikeuksissa. Lisäksi luottamusmiesten asemaa kehitetään. Mahdollisuus työaikapankkiin. 

– Lisäksi kolmikantaisesti valmistellaan lakimuutokset, joilla poistetaan mm. järjestäytymättömien yritysten kielto tehdä paikallisia sopimuksia. 

– Alakohtaiset työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut käydään 31.5. mennessä.  

Muut toimet

– Järjestöt toivovat, että hallitus valmistelee ansiosidonnaisen sosiaaliturvan muutokset kolmikannassa.  

– Järjestöt esittävät, että hallituksen esitykset muutosturvaksi valmistellaan uudelleen kolmikannassa. Irtisanotulla työntekijällä olisi mm. oikeus työterveyshuoltoon 6 kuukautta työvelvollisuuden päättymisestä. Soveltamisala rajataan työnantajiin, joilla on vähintään 30 työntekijää.   

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot