Mainos
Mainos

Nainen sai miestä harvemmin myönteisen turvapaikkapäätöksen

Naiset saivat Pohjoismaissa suhteellisesti vähemmän myönteisiä turvapaikkapäätöksiä kuin miehet viime vuonna. Tiedot käyvät ilmi Pohjoismaiden ministerineuvoston tilaamasta raportista.

Suuntaus oli sama Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa. Ruotsin tietoja ei ollut käytettävissä. Kartoitus ei anna tietoa siitä, miksi näin on ja onko taustalla esimerkiksi se, että miehiin kohdistuvat tyypilliset uhkat tunnistettaisiin ja tunnustettaisiin paremmin kuin naisiin liittyvät.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on nostanut erillisellä ohjeella esiin sen, että naisilla voi olla sukupuolestaan johtuvia erityisiä riskitekijöitä, joiden merkitystä tulisi arvioida turvapaikan myöntämisen perusteena.

Tuore raportti kartoitti turvapaikanhakua sukupuolinäkökulmasta Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa. Kaikissa maissa turvapaikanhakijoiden enemmistö oli miehiä.

Suomeen tuli selvästi enemmän miehiä

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomeen saapui kuitenkin selvästi enemmän miesturvapaikanhakijoita kuin naisturvapaikanhakijoita. Vain 18 prosenttia turvapaikkaa Suomesta hakeneista oli naisia vuonna 2015.

Sukupuolten tasa-arvon toteutuminen turvapaikkaa haettaessa puhuttaa myös Suomen, Ruotsin, Tanskan, Ahvenanmaan ja Färsaarten tasa-arvoasioista vastaavia ministereitä, jotka tapaavat Vantaalla tänään. Kokoukseen osallistuvat myös Norjan ja Islannin edustajat.

Kokouksen puheenjohtajana toimii perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme