Mainos
Mainos

Naisasiaa naurulla

Otava on julkaissut pokkariversion Allison Pearsonin teoksesta ”Kate Reddy -täydellä teholla yötä päivää. Uraäidin päiväkirja”. Siinä on jotain samaa kuin Virginia Woolfin teoksessa ”Oma huone”. Pearsonin kirja pohtii 2000-luvun uraäidin elämää.

Jostain käsittämättömästä syystä teos ei ottanut tuulta alleen, kun se julkaistiin Suomessa 2000 -luvun alussa. Minun huumoriini kirja kolahti heti ja lujaa. Olin tuolloin ”virallisella vierailulla” ja etsin jatkuvasti pientä tekosyytä, jotta pääsisin lukemaan kirjaa edes muutaman sivun.

Kirjasta tehty elokuvaversio pyörii parhaillaan teattereissa. Sen viihteellinen kohellus tuskin edes yrittää tavoittaa kirjan vakavan sanoman.

Kuinka siis yhdistää äitiys ja työ? Kuinka yhdistää kunnianhimo - olla hyvä pullantuoksuinen äiti ja arvostettu ammattilainen työyhteisössä? Mahdotontako?

Kirjan ansio on nostaa esille työssä käyvän äidin haasteita. Se kuvaa niitä lukemattomia mutkalle menoja, joissa äiti yrittää omasta selkänahastaan venyä kaikkeen. Pitkän työmatkan jälkeen aamuyön tunteina Kate ”uudelleenmuotoilee” kaupan pasteijoita, jotta niistä tulisi kotona leivotun näköisiä. Näin lapsi säästyisi koulukavereidensa äitien sääliviltä katseilta. Eikä uraäitikään saisi tuomitsevia vilkaisuja. Mikä on lapsen kohtalo, joka joutuu tuomaan myyjäisiin hedelmäsäilykepurkkeja?

Työssä tapahtuu ja onnistumiset tuovat arvostusta. Kotielämä taas näyttäytyy melko yllätyksettömänä, sillä sellaista seesteistähän arki parhaimmillaan on. Entä kun työkuvioissa tapaa varsinaisen komistuksen, jonka kanssa voisi olla enemmän kuin hyvä kaveri?

Katen elämä kärjistyy ja hänen ratkaisunsa hidastaa ei ole kovin mullistava. Se ei kuitenkaan mitätöi kirjan muuta sisältöä. Itse haluan uskoa, että on olemassa myös kolmas tie.

Teos auttaa jokaista naista/äitiä puntaroimaan valintojaan, minkä hinnan selkänahkansa venyttämisestä on lopulta valmis maksamaan.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme