Mainos
Mainos

Naisautoilijat miehiä turvallisempia kuljettajia

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan naiset kolaroivat ja tekevät vähemmän liikennerikkomuksia kuin miehet.

Nuoret naiskuljettajat noudattavat liikennesääntöjä paremmin kuin nuoret mieskuljettajat. Heille sattuu myös vähemmän liikenneonnettomuuksia, käy ilmi Turun yliopistossa tehdyssä psykologian väitöstutkimuksessa.

Tutkija Sirkku Laapotin väitöksen mukaan naiset ovat turvallisempia kuljettajia, vaikka ajomäärä ja ajo-olosuhteet otetaan huomioon. Tulokset perustuvat laajoihin kyselyaineistoihin, vakuutusyhtiöiden liikenneonnettomuustietoihin sekä ajokorttirekisterin tietoihin.

Tutkimus korostaa sitä, että ajotaito on myös muuta kuin ajoneuvon käsittelyn ja liikennetilanteiden hallintaa, jossa nuoret miehet ovat taitavia. Liikenteessä turvallisesti toimiminen edellyttää sosiaalisen tilanteen sekä kuljettajan tilan hallintaa. Näillä osa-alueilla naiskuljettajat pärjäsivät miehiä paremmin. Naisten ja miesten välinen ero oli sitä suurempi, mitä nuoremmista kuljettajista ja mitä vakavammista onnettomuuksista oli kyse. Naisille tyypillisiä onnettomuuksia olivat seurauksiltaan vähäiset onnettomuudet, kuten peruutuskolari parkkipaikalla.

Nuorten miesten kuolemaan johtaneista ajoneuvon hallinnan menetysonnettomuuksista 40 prosenttia tapahtui hyvässä kelissä, mutta kuljettaja oli humalassa ja ajoi liian lujaa. Naiset menettivät ajoneuvonsa hallinnan liukkaalla kelillä, eikä onnettomuuksiin liittynyt sellaisia taustatekijöitä kuin miehillä.

Tutkimuksesta ilmeni, että naiset ajoivat tyypillisesti asiointiajoja taajamien ympäristöissä. Nuorille miehille oli tyypillistä ajaa huvin vuoksi. Naiset ajoivat suhteellisesti pienemmän osan ajosta liukkaalla kelillä kuin miehet. Naiset ajoivat myös vähemmän kuin miehet, vain noin puolet miesten ajamasta määrästä.

Väitös tarkastetaan huomenna Turun yliopistossa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 06.11.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme