Mainos
Mainos

Naiselle potkut Alkosta liian pitkien kynsien vuoksi: Hovioikeus työnantajan kannalla – naisen maksettavaksi tuli 32 000 euroa

Mikkeliläisen naisen työ Alkon myyjänä päättyi irtisanomiseen tammikuussa 2015. Potkujen syynä oli naisen pitkät kynnet, jotka työnantaja katsoi työturvallisuusriskiksi. Hovioikeus linjasi tiistaina, että irtisanominen oli oikeutettu.

Asian käsittely alkoi Etelä-Savon käräjäoikeudessa alkuvuodesta 2017, kun irtisanottu oli nostanut kanteen Alkoa vastaan ja vaatinut korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

Nainen oli työskennellyt Alkossa vuodesta 1998 alkaen ja kertoi pitäneensä pitkiä kynsiä koko 15-vuotisen työuransa ajan. Kynsien pituuteen oli puututtu ensimmäisen kerran vasta vuonna 2014, kun työnantaja oli antanut naiselle huomautuksen sekä kirjallisen varoituksen ja vaatinut tätä leikkaamaan kyntensä.

Nainen ei ollut suostunut lyhentämään kynsiään ja katsoi suoriutuneensa työstään moitteetta.

Käräjäoikeus piti naisen puolia ja päätti, että irtisanominen oli lainvastainen. 

Alko kuitenkin valitti asiasta hovioikeuteen, jossa pohdittiin uudemman kerran, olivatko naisen pitkät kynnet olleet perusteltu syy irtisanoa työsuhde.

Naisen maksettavaksi 32 000 euroa oikeudenkäyntikuluja

Hovissa kuultiin muun muassa työterveyslääkäriä, jonka mukaan kynnet muodostivat tapaturmariskin esimerkiksi pullojen ja laatikoiden käsittelyssä. Myöskään suojahanskojen käyttö ei kynsien vuoksi ollut mahdollista.

Hovioikeus katsoikin, että pelko mahdollisesta työturvallisuusriskistä oli aiheellinen ja piti uskottavana sitä, että kynnet olivat ainakin jossain määrin hidastaneet naisen työntekoa.

Hovioikeuden mukaan Alkolla oli tästä syystä ollut oikeus kehottaa työntekijää leikkaamaan kynsiään. Koska nainen oli kieltäytynyt noudattamasta määräystä, hän oli rikkonut työsuhteesta johtuvia velvoitteitaan.

Hovioikeuden mukaan kynsien vuoksi annetut potkut olivat siis perustellut.

Hovioikeus kumosi naisen kanteen ja samalla myös Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio kaatui. Alko vapautettiin korvausvelvollisuudesta ja irtisanottu nainen määrättiin maksamaan Alkolle oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 32 000 euroa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot