Mainos

Naiset aloittavat alempaa ja ylenevät miehiä harvemmin

Teollisuuden mies- ja naistoimihenkilöiden urakehitystä on selvitetty Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen ETLAn tutkimuksessa Työurat Suomessa – onko sukupuolella merkitystä?.

Tutkimuksesta selviää mm se, että naiset aloittavat uransa vähemmän vaativista tehtävistä kuin miehet. Aloituspalkoissa on runsaan neljän prosentin selittymätön ero miesten hyväksi. Miehet ylenevät naisia useammin ja alenevat harvemmin. Ylenemisen palkkavaikutukset ovat samankaltaisia, mutta miehet häviävät alenemisesta vähemmän. Sukupuolierot ovat kuitenkin pienempiä teknisillä aloilla

Tutkimusraportin ovat tehneet tutkijat Antti Kauhanen ja Sami Napari.

Miesten ja naisten urat alkavat eri tehtävistä

Tutkimuksen mukaan sukupuolten väliset erot aloitustehtävissä ovat selvästi kaventuneet 25 viime vuoden aikana. Silti miehet ja naiset aloittavat usein toimihenkilöuransa eri tehtävistä.

Kuvaavaa sukupuolten välisille eroille uran alun työtehtävissä on miesten sijoittuminen vaativampiin tehtäviin kuin naiset.

Miesten ja naisten urakehityksessä eroja

Uran eteneminen on erilaista miehillä ja naisilla vaikka se alkaisikin samalta vaativuustasolta. Ensiksi, miehet ylenevät naisia tyypillisemmin. Myös ylennysten laadussa on eroja: naistoimihenkilöt ylenevät työuransa aikana tavallisimmin vain yhden vaativuustason verran, kun taas miehillä on myös useamman tason ylenemisiä. Toiseksi, naiset alenevat työurallaan miehiä useammin. Kolmanneksi, naiset kokevat miehiä enemmän urakatkoja.

Supuolten väliset erot urapoluissa ovat pienimpiä teknisen koulutuksen hankkineiden keskuudessa. Miestoimihenkilöt ylenevät naisia useammin heti uran alussa. Aloitustehtävistään kahden vuoden sisällä ylentyneiden miesten osuus on kaikilla vaativuustasoilla suurempi kuin naisten vastaava osuus.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot