Mainos
Mainos

Naiset ja miehet tekevät yhtä paljon työtä

Naiset ja miehet tekevät tuoreen väitöstutkimuksen mukaan suunnilleen yhtä paljon työtä, jos molemmat puolisot ovat ansiotyössä. Naiset tekevät enemmän kotitöitä, miehet taas pidempää päivää palkkatyössään.

- Paljon kiinnitetään huomiota kotitöiden jakautumiseen, jossa tasa-arvo ei ole toteutunut. Palkallisen ansiotyön ja palkattoman kotityön kokonaistyöaika jakautuu hieman yllättävästikin tasan, kertoo tilastokeskuksen erikoistutkijana toimiva Hannu Pääkkönen.

Tutkimuksen mukaan työmäärä jakautuu samansuuntaisesti niin Suomessa, Saksassa kuin Britanniassakin. Sen sijaan Espanjassa työssäkäyvät naiset tekevät niin paljon kotitöitä, että heidän kokonaistyöaikansa on pidempi kuin miesten.

Suomessa kehityssuuntana on, että miehet ovat lisänneet kotitöiden ja naiset ansiotöiden tekemistä. Aikaa haluttaisiin kuitenkin enemmän muihin asioihin, erityisesti liikuntaa varten. Tutkimus myös osoitti palkattoman työn merkityksen: yli puolet antoi naapuriapua ja vajaat 30 prosenttia teki vapaaehtoistyötä järjestön kautta.

Tutkimuksessa käsiteltiin myös 10 vuotta täyttäneiden lasten ajankäyttöä. Pääkkösen mukaan lasten yksinolosta puhutaan paljon, mutta aineiston perusteella valtaosa lapsista joutui olemaan yksin suhteellisen vähän.

Väitöstutkimuksessa käytetyt luvut eivät ole aivan uusia. Eri maiden vertailuaineistot ovat vuosilta 1999-2003.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot