Mainos
Mainos

Naiset ja nuoret vähemmistöinä kunnanvaltuustoissa

Kunnanvaltuustoissa istuvista valtuutetuista vain runsas kolmannes on naisia, kertoo Kuntaliiton kokoama tilasto syksyn kuntavaaleja varten.

Naisten äänestysprosentti oli viime kuntavaaleissa noin 61 ja miesten 56, mutta naisia valittiin valtuustoihin vähemmän kuin heidän osuutensa ehdokkaista ja äänimäärästä olisi edellyttänyt. Äänet keskittyivät paremmin miehille sillä seurauksella, että valituista valtuutetuista vain 36 prosenttia oli naisia. Vihreillä ja SDP:llä on naisvaltuutettuja suhteellisesti enemmän kuin niillä oli naisehdokkaita.

Naisvaltuutettujen osuus vaihtelee kunnittain suuresti, peräti 7 ja 60 prosentin välillä. Eniten naisia istuu Liedon valtuustossa ja vähiten Utsjoella. Monissa suurissa kaupungeissa kuten Tampereella, Vantaalla, Oulussa ja Turussa naisia on valtuutetuista lähes puolet.

Aliedustettuina ovat myös nuorimmat ja vanhimmat ikäluokat. Maahanmuuttajia on valtuustoissa vain muutamia.

Kuntaliitto pitää tärkeänä, että kaikkien väestöryhmien näkymykset pääsevät esille polittisessa päätöksenteossa. Kun valtuustoissa on monipuolisesti omakohtaisia näkökulmia esillä eivät erilaiset tarpeet unohdu päätöksiä tehtäessä.

Seuraavat kunnallisvaalit järjestetään lokakuussa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme